Annons

Annons

Annons

Csaba Bene Perlenberg

ledare borgerlig

Csaba Bene Perlenberg
Anna Starbrink: "Att frigöra människor är Liberalernas uppdrag"

Text: 

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende borgerlig.

Anna Starbrink (L) intervjuas av Jönköpings-Postens Csaba Bene Perlenberg.

Annons

OPINIONSINTERVJU. Parallellt med viruskrisen orsakade en annan kris, den inom Liberalerna, ett behov av en ny lägereld. I veckan offentliggjordes så äntligen det liberala initiativet: Liberalerna i Stockholm startar en ny akademi, en slags tankesmedja för socialliberal idéutveckling som namngivits efter pionjärliberalen Kerstin Hesselgren, den första kvinnliga riksdagsledamoten. I höst är det 100 år sedan hon valdes in i riksdagen.

Ordförande för Kerstin Hesselgren Akademin är Anna Starbrink, liberalen som förutom att vara hälso- och sjukvårdsregionråd i Region Stockholm även gjort sig känd som en av de mest fräna kritikerna mot den så kallade Sabuni-linjen; att öppna för att stötta eller vara del av en borgerlig regering som kräver samtal eller samarbete med Sverigedemokraterna.

Annons

Annons

Till sin hjälp har hon en styrgrupp och ett råd, där det i det senare finns en illuster rad av liberaler: förra EU-kommissionen och partiets återkommande drömpartiledare Cecilia Malmström och tre före detta partiledare i Lars Leijonborg, Maria Leissner och Bengt Westerberg, men även partiets kulturpolitiska talesperson Christer Nylander, Kristianstadsbladets politiska redaktör Sofia Nerbrand och en rad liberala framtidsnamn på gräsrotsnivå som exempelvis Lovisa Aldrin.

Maria Leissner, tidigare partiledare för dåvarande Folkpartiet, är med i den nya akademin. Foto: Janerik Henriksson/TT.

Starbrink ser den nya akademin som en brobyggare för liberaler som ägnat mer tid den senaste tiden åt att debattera varandra än samtala och lyssna på varandra.

– Det har under en längre tid förts en diskussion bland socialliberala krafter att det hade varit bra att samla liberaler kring en akademi som inte alls håller på med dagsaktuella frågor utan som kan ägna sig åt fördjupning, bildning, kunskaps- och idéutveckling i socialliberal anda.

En del av syftet med den nya samlingspunkten ska vara att hedra det som kommit före i den liberala idétraditionen och i det praktiska reformarbetet.

– Vi har inte vårdat vårt socialliberala arv och vi har inte i tillräcklig utsträckning lyft fram förgrundsgestalterna som tagit striderna före oss. Vi ska inte bara blicka tillbaka, utan vi tror att det finns jättemycket näring i de här idéerna för vår tid och för framtiden, säger Starbrink och fortsätter:

Annons

– Under våren har det varit väldigt polariserat både i samhällsdebatten men också i det liberala partiet. Därför kände många av oss att det var läge att samla oss, att inte ägna oss åt konflikterna utan samlas kring det som vi socialliberaler har gemensamt.

Annons

Kerstin Hesselgren fotograferad 1932, drygt tio år efter att hon valdes in som första kvinnliga riksdagsledamoten. Foto: Bertil Norberg/Scanpix.

Liberalismen är inte till sin natur nostalgisk utan tittar i grunden framåt. Har det bidragit till att ni känner att ni inte levandegjort ert arv?

- Jo, så är det ju. Liberaler är väldigt framtidsorienterade och är i hög utsträckning framtidsoptimister. Vi blickar gärna framåt, och det ska vi göra i vår nya akademi också. Men för att hålla kursen så behöver man kunna sin historia och veta hur vår ideologi har formats och bidragit till samhällsutvecklingen, inte minst i Sverige. Liberalerna har under hela 1900-talet varit ett otroligt viktigt parti, inte alltid i regeringsställning, men liberaler har varit med om att bidra till reformer som har gjort Sverige starkare. Samtidigt tycker jag att vi måste vässa oss ännu mer för att ta fram en modern socialpolitik. Att frigöra människor är Liberalernas uppdrag.

Vad säger det om Liberalerna i dag att socialliberaler känner att man måste starta upp något nytt för att främja idéutveckling och åsiktsutbyte?

– Det säger att vi själva tar tag i våra utmaningar och försöker skapa någonting nytt. De flesta som är med i akademin är en del av Liberalerna, men vi har ett mandat att jobba bredare. Alla förstår att vi har väldigt stora problem inom Liberalerna, det går inte att sticka under stol med, så är det ju. Men det här är vårt sätt att bidra till att vi ska samlas igen. Samtidigt säger det en del om vilken form av förening Liberalerna är: Vi sitter inte bara still och gör som partistyrelsen säger.

Annons

Nyamko Sabuni (L), partiledare.

Annons

Anna Starbrink påpekar att det i akademin dock finns flera liberaler som förespråkade Sabuni-linjen, vilket hon ser som en möjlighet att läka partiet.

– Vägvalet i regeringsfrågan var inte den bakomliggande anledningen till att akademin bildats, men det är viktigt för oss att överbrygga det. Därför är det också kul att vi har personer i akademin och det styrande råd som har stått för olika sidor av frågan.

Samtidigt måste det uppenbara påpekas: Ni kan inte bara fortsätta att prata och diskutera i all evighet. Har ni något mål med akademin och vad är det i så fall?

– Det stora målet är att öka kunskapen om och intresset för vår liberala ideologi och historia. Vi vill bidra till fler perspektiv och ge näring till den socialliberala opinionsbildningen.

Utan att dra några paralleller i övrigt. Är det här en liberal version av Reformisterna i Socialdemokraterna? Är Kerstin Hasselgrens Akademi en kamporganisation?

– Nej, det är en liten bildningsrörelse, säger Anna Starbrink med ett skratt och tillägger: Känner jag liberaler rätt så kommer det ändå bli jättemycket debatt om sakpolitik och idéer.

Framöver kommer Kerstin Hesselgren Akademin att fokusera på websända seminarier och kurser men även starta upp en hemsida där det ska publiceras texter. I takt med att samhället återgår till en post-covid-värld är ambitionen att snarast möjligt anordna fysiska träffar.

Annons

Finns det då några ambitioner eller planer för akademin att vara en del av valrörelsen?

– Så långt har vi nog inte tänkt, men jag vill gärna det. Jag tror att valrörelsen kommer vara ganska argsint, det tycker jag man känner redan nu. Om vi kan bidra med en diskussion om de stora dragen, om ideologin och åt vilket håll Sverige borde gå åt, då tror jag att Kerstin Hasselgren Akademin kan bidra med en positiv kraft, avslutar Anna Starbrink.

För den socialliberalt intresserade (samt alla andra) går det att följa akademins arbete på dess Facebooksida.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan