Annons

Annons

Annons

Annons

Csaba Bene Perlenberg

ledare borgerligJönköping

Csaba Bene Perlenberg
Perlenberg: Vänsterpartiet vill se Ulf Kristersson som statsminister

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende borgerlig.

Vänsterns Nooshi Dadgostar vill se Ulf Kristersson som statsminister i en SD-stödd regering, skriver Csaba Bene Perlenberg.

Bild: TT, Pär Grännö

Annons

OPINION. Det blev inte mycket till regeringskris när Vänsterpartiet kallade till presskonferens under tisdagsförmiddagen.

Äntligen skulle Nooshi Dadgostar förklara hur hon skulle förverkliga sitt och Vänsterns hot om att fälla regeringen för att den hedrar januariavtalet och agerar utefter den utredning som genomförts med syfte att införa fri hyressättning i nyproduktion – ett avtal som Vänsterpartiet redan släppt igenom.

Annons

Annons

I stället för ett skarpt hot blev det en halvmesyr. Regeringen ges 48 timmar för att antingen helt avstå från förändringar av dagens ordning med förhandlingar mellan hyresmarknadens parter eller presentera för Vänstern acceptabla förändringar tillsammans med Hyresgästföreningen.

Men det är vad som händer efter de 48 timmarna som Nooshi Dadgostar inte kunde ge några tydliga svar om. Partiledaren hävdade att det inte skulle finnas något förtroende för regeringen om Stefan Löfven inte levererade utifrån Vänsterns kravbild. För Moderaterna och Kristdemokraterna har redan meddelat att de vill se marknadshyror införas. Och då återstår bara Sverigedemokraterna som parlamentariskt underlag för att väcka en misstroendeomröstning.

Men Dadgostar ville inte befatta sig med att hon kommer behöva stöd av Sverigedemokraterna - en ohelig allians som därmed öppnar upp för att ge SD inflytande över en ny, borgerlig regering. För till skillnad från M och KD har SD meddelat att de inte vill ha några marknadshyror ens i nyproduktion.

Utifrån Nooshi Dadgostars haveri till ultimatum är det nämligen svårt att utläsa något annat än att om det fullföljs så kan Ulf Kristersson bilda en ny regering med stöd av Sverigedemokraterna.

Så för att sammanfatta: Vänsterpartiet vill fälla en regering man redan släppt fram eftersom den vill genomföra ett förslag som Vänsterpartiet redan accepterat, med konsekvensen att en borgerlig regering med stöd av SD i stället kan bildas, det vill säga samma regeringsalternativ som Vänsterpartiet motsatte sig då den släppte fram S-MP-regeringen och januariavtalet.

Vänsterlogiken är inte kristallklar.

Till toppen av sidan