Annons

Annons

Annons

Jönköpings län

Debatt
SD: Låt fler ta ansvar för Jönköping Airports kommande 60 år

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Jönköpings flygplats är, med sitt centrala läge i Sydsverige, en perfekt kandidat att bli en utpräglad elflygplats, skriver Angelica Lundberg och Agnetha Lundberg. Foto: Daniel Svensson.

Annons

DEBATT. År 1913 hölls den första flyguppvisningen i Jönköping. 22 år senare invigdes flygfältet på Ljungarum och 1961 stod den nya flygplatsen på Axamo klar. Flyget har en lång historia i regionen och Jönköpings flygplats firar nu 60 år.

I mer än ett halvt sekel har flygplatsen tjänat länsborna med affärsresor och charterresor så väl som med fraktflyg, organtransporter, brandflyg och militära övningar. Nya piloter har utbildats och satsningar på miljö och hållbarhet har främjats. En solcellsanläggning har installerats på taket av terminalbyggnaden och den nya bränsledepån är förberedd för att kunna leverera biobränsle åt flygbolagen. Inom en inte allt för avlägsen framtid står elflyg för passagerare redo att flyga oss runt i landet, eller varför inte ner till kontinenten? Elflygen produceras för att bli både billiga i drift och klimatsmarta och Jönköpings flygplats är, med sitt centrala läge i Sydsverige, en perfekt kandidat att bli en utpräglad elflygplats.

Annons

Annons

Den som säger att flygplatsen kommer med en prislapp har naturligtvis rätt. Det kostar att driva en flygplats precis som alla andra samhällsnyttiga funktioner. Och precis som äldreomsorg eller skola så ger flygplatsen värde tillbaka som ibland är svårt att mäta i kronor och ören. I en rapport från Jönköping International Business School konstateras att det finns ett starkt statistiskt samband mellan befolkningsutveckling och tillgänglighet till flygkapacitet. Det konstateras också att flygplatser är positivt relaterade till lönesummor, antalet jobb, antal företag och bruttoregionprodukt (BRP) per capita. Rapporten visar också att Jönköpings flygplats är signifikant positivt relaterad till tillväxt i alla undersökta variabler och en verklig tillgång för arbetsmarknaden i regionen.

Därför vill Sverigedemokraterna att Region Jönköping ska ta över en del av ägandeskapet. En flygplats är viktig ur så många aspekter och bör inte vara en angelägenhet för en enskild kommun. Fler kommuner, så väl som regionen, bör kliva in och ta del av ägandeskapet. Dels för att säkra framtiden för den oerhört viktiga samhällsfunktion som flygplatsen utgör, men också för att få del av bestämmanderätten och kunna vara med i besluten kring densamma.

Förutom att människors resande bidrar till inspiration, innovation och ökad förståelse för andra människor och kulturer, bidrar flyget till så mycket mer – ibland bortom det mätbara. Med gemensamma satsningar och fokus på framtiden kan vi rädda kvar det samhällsviktiga flyget i regionen. Det är ett måste för en fortsatt tillväxt och utveckling i Jönköpings län och en viktig kugge i det samhällsekonomiska hjulet. Låt oss därför tillsammans ta ansvar för att Jönköpings flygplats kan taxa ut på startbanan – redo att lyfta mot 60 nya år!

Angelica Lundberg (SD)

Riksdagsledamot från Jönköpings läns valkrets

Agnetha Lundberg (SD)

Ledamot i Region Jönköpings läns fullmäktige

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan