Annons

Annons

ledare borgerlig

Perlenberg: Räkna inte ut Kristdemokraterna

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende borgerlig.

Ebba Buschs styrka som vallokomotiv ska inte underskattas, skriver Csaba Bene Perlenberg.

Bild: TT, Pär Grännö

Annons

OPINION. Kristdemokraterna har hamnat i en röta. I partiets fäste, Småland, är partiets särställning i praktiken utraderat. När siffrorna från den senaste partisympatiundersökningen från Statistiska centralbyrån bryts ner till områdesnivå visar det sig att de historiska banden med partiets så kallade kärnväljare i Bibelbältet i Småland och Jönköpings län inte längre är grundmurade. Detta kunde P4 Jönköping rapportera i förra veckan (17/6).

I stället liknar KD:s opinionsläge i Småland hur det ser ut i resten av landet: Ganska prekärt, farligt nära riksdagsspärren. Partiet är inte längre större i Småland än i andra regioner i Sverige.

I radioinslaget säger statsvetarprofessorn Magnus Hagevi vid Linnéuniversitetet i Växjö att klassiska frikyrkoväljare hellre vill ha en öppen flyktingpolitik än åtstramningar av migrationen, samt föredrar förslag om kriminalvård än hårdare straff i kriminalpolitiken.

Annons

Annons

Kristdemokraternas vandring högerut med ett stort fokus på lag och ordning, som tummat på partiets medmänskliga profil, verkar alltså inte vara en särskilt populär hållning bland kärnväljarna i Småland. Fan tro´t.

KD:s urholkning av sin småländska väljarbas har varit en lång och medveten process. Partiet har aktivt sökt att byta ut en väljarbas mot en annan. I dag är inte längre KD:s maktcentra förlagt kring Jönköping – det har förflyttats till Uppsala.

I riksdagens partiledardebatt som hölls nyligen sjöng Ebba Busch ett stycke från Monthy Pythons klassiskt lakoniska "Always look on the bright side of life". Kanske borde hon i stället ta ton till Bon Jovis "Living on a prayer"där en av meningarna lyder: "We've got to hold on to what we've got." Det vill säga: Förändra gärna, men försaka inte.

Samtidigt bör det påpekas att KD är ett valrörelseparti. Ebba Buschs styrka som vallokomotiv ska inte underskattas. Upphämtningen under året före valet 2018 var en ren och skär bragd som mycket väl kan återupprepas. Det bör heller inte förglömmas att Kristdemokraterna fick sitt bästa resultat någonsin i ett val till Europaparlamentet våren 2019.

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy