Annons

Annons

Annons

Annons

ledare borgerlig

Perlenberg: Sverige förtjänar bättre

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende borgerlig.

Vänsterpartiledaren Nooshi Dadgostar fick igår sin önskan uppfylld: Stefan Löfvens regering föll. Foto: Nils Petter Nilsson/TT.

Bild: TT, Pär Grännö

Annons

OPINION. Den rödgröna regeringen har fallit. Vad som sker härefter bestäms ytterst av statsminister Stefan Löfven; försök till regeringsombildning, nya talmansrundor eller extra val står till buds.

Vägen till måndagens historiska misstroendeomröstning har möjliggjorts av politiska akrobater som hängett sig åt kantrade kullerbyttor och strategiska saltomortaler i stället för kloka avväganden mitt under rådande pandemi, ett år före ordinarie val.

Annons

Annons

Vänsterpartiet har avsatt en statsminister som partiet vill se återträda. Detta har Vänstern gjort genom att uppmuntra och stötta ett initiativ från ett parti, Sverigedemokraterna, som Vänstern i övrigt vill hindra från inflytande.

Moderaterna meddelade i förra veckan att partiet inte tänkte understödja Vänsterns misstroendevotering, Kristdemokraternas likaså. För att endast några dagar senare meddela det rakt motsatta och agera därefter. Därmed har M och KD röstat bort en statsminister vars regering planerat att införa en borgerlig bostadspolitik som båda partierna är för.

Liberalerna har sedan tidigare meddelat att partiet föredrar en borgerlig regering med Ulf Kristersson som statsminister, men röstade under misstroendeomröstningen för Stefan Löfven. Direkt efteråt meddelade Nyamko Sabuni dock att hon hellre ser en borgerlig regering, trots att hon inte röstade med M och KD.

Misstroendeomröstningen var fullt demokratiskt legitim, men knappast politiskt stringent. Sverige förtjänar bättre än att partier använder riksdagen som ett hasardspel utan insatsbegränsning.

Till toppen av sidan