Annons

Annons

Annons

Annons

ledare borgerlig

Perlenberg: Bostadsminister utan portfölj

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende borgerlig.

Tydligt är att Miljöpartiet sett på januariavtalets bostadspolitiska bomb som ett socialdemokratiskt problem, skriver Csaba Bene Perlenberg.

Bild: TT, Pär Grännö

Annons

OPINION. Märta Stenevi är en gudabenådad politisk kommunikatör. Rak, tydlig och i det närmaste totalt orädd. Det finns inte en fight som miljöpartisten från Malmö någonsin dragit sig för. Därför är det avslöjande att Sveriges gröna bostadsminister, mitt under den största bostadspolitiska krisen sedan Göran Persson köpte herrgård på 90-talet, när Ordförande Persson passade på att återanvända en rostig spik som hållit uppe en hästsko över en ladugårsdörr för att banka in i socialdemokratins kista, varit närmast totalt avhängd från det skeende som nu utvecklat sig till en misstroendeförklaring även för den gröna delen av regeringsbygget.

Annons

Annons

I stället för att forma utvecklingen och vara en aktiv aktör har Märta Stenevi relegerats till en politisk kommentator över skeendet. Bostadsministerns passivitet har mer att göra med den interna relationen mellan Socialdemokraterna och Miljöpartiet än Märta Stenevis politiska kvaliteter. Samtidigt har Stenevi under sin korta tid i regeringen inte gjort frågan om fri hyressättning i nyproduktion till sin egen. Bostadsministern har saknat ägarskap över en fråga som inte drivs från Stenevis kontor utan i stället var en del av januariavtalet.

Tydligt är att Miljöpartiet sett på januariavtalets bostadspolitiska bomb som ett socialdemokratiskt problem, medan Socialdemokraterna inte ens bemödat sig med att försöka skyffla över den heta potatisen till det gröna bordet. Därmed har S avslöjat att bostadstaburetten har låg status inom regeringsbygget.

Fri hyressättning kommer inte vara en valfråga för Miljöpartiet. Det förklarar varför regeringen inte ägnade den politiska risken med förslaget särskilt stort intresse innan misstroendeförklaringen.

Annons

Annons

Till toppen av sidan