Annons

Annons

Annons

Annons

Csaba Bene Perlenberg

ledare borgerligJönköping

Csaba Bene Perlenberg
Perlenberg: Rädda Liberalerna genom att avgå, Nyamko Sabuni

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende borgerlig.

Foto: Nils Petter Nilsson/TT.

Bild: Pär Grännö

Annons

OPINION. Nyamko Sabunis partiledarskap har varit ett oförblommerat misslyckande. Genom sina vägval har hon och de som stöttar henne splittrat partiet, fartblint provocerat den socialliberala falangen och sänkt partiet så till den milda grad att det är föga troligt att Liberalerna är ett framtida riksdagsparti.

Sabunis sak har inte varit enkel: Hon ärvde ett samarbete med januariavtalet som hon inte velat hedra. Men Sabuni har vare sig månat om partiet eller sitt eget ledarskap då hon förvärrat klyftan i partiet. Gång efter annan har Sabuni idkat krypskytte mot det, inte minst i frågan om höghastighetståg. Metodiskt har hon drivit partiet högerut och föga trovärdigt försökt föra resonemanget att det går att vara en liberal bromskloss mot SD-inflytande i en moderatledd, borgerlig regering vars själva existens villkoras av Jimmie Åkessons godkännande.

Annons

Annons

Opinionssiffrorna talar sitt tydliga språk: Liberalerna är inte ens i närheten av riksdagsspärren. I en rykande färsk väljarbarometer av DN/Ipsos nås ett historiskt uselt resultat om 2 procent. Det är det sämsta resultatet sedan 1979.

Nyamko Sabunis vårdslöshet gjorde sig än en gång påmind då hon tidigare i veckan meddelade i Svenska Dagbladet att hon inte kommer dra några så kallade "röda linjer" inför ett borgerligt samarbete med Sverigedemokraterna.

Den interna kritiken mot hennes uttalande blev, som så många gånger förr, massiv. EU-parlamentarikern Karin Karlsbro krävde röda linjer samtidigt som hon oförklarligt uttalade att hon hade förtroende för Nyamko Sabunis partiledaskap.

Hur mycket kritik tål Nyamko Sabuni innan hennes situation blir ohållbar? Två händelser visar på att det krisande partiets krisande partiledare är på väg in i sin sista kris:

1. Den före detta partiledaren Bengt Westerberg yttrar i en intervju med Dagens Nyheter att han inte tänker rösta på Liberalerna under rådande läge.

Annons

2. LUF Väst, det mest aktiva och liberalt stridbara distriktet inom Liberala ungdomsförbundet, kräver nu Nyamko Sabunis avgång. I ett pressmeddelande säger Emmy Scilaris, vice ordförande i LUF Väst, följande: "Liberalerna ska vara ett parti som står för humanism, inte ett parti som vill göra gemensam sak med ett parti som grundades av nazister. Ända sedan Sabuni valdes till partiordförande har vi gått i en riktning som är skamlig. Liberalerna är uppbyggt av starka socialliberaler som en gång i tiden gömde undan flyktingar från krig och förtryck, att vi nu går i bräschen för de partier som vill göra livet svårt för människor är pinsamt."

Annons

Ord och inga visor från de unga liberaler som till skillnad från Nyamko Sabuni vill att Liberalerna ska vara ett liberalt parti med en liberal framtid.

Nyamko Sabuni är knappast ensam om att ha fört Liberalerna i fördärvet. Göteborgsliberalen och kommunalrådet Axel Darvik, riksdagsledamoten Robert Hannah och den ekonomisk-politiska talespersonen Mats Persson har alla stöttat Nyamko Sabunis högermarsch mot avgrunden.

Nyamko Sabuni är inte den enda som snarast möjligt borde lämna den krisande partiledningen. Men om hon bryr sig om Liberalerna måste hon idka ledarskap och vara den första.

Det är dags för partiet att dra en röd linje gentemot Nyamko Sabuni.

Annons

Annons

Till toppen av sidan