Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Csaba Bene Perlenberg

ledare borgerligJönköping

Csaba Bene Perlenberg
Perlenberg: Vilka röda linjer har Ulf Kristersson mot SD?

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende borgerlig.

Foto: Fredrik Persson och Fredrik Sandberg.

Bild: TT, Pär Grännö

Annons

OPINION. Talmannen Andreas Norlén menade allvar om att processen för att bilda en ny regering skulle gå i rappare takt än efter valet 2018. Redan efter första dagens partiledarträffar meddelade Norlén att han gett Moderaternas Ulf Kristersson att bilda regering – på goda grunder.

Givet att Stefan Löfven röstats ner, begärt entledigande och överlämnat till talmannen att inleda sina talmansrundor under maximalt fyra försök, är det därmed rimligt att oppositionsledaren ges chansen att bilda regering.

Annons

Annons

Men.

Ulf Kristersson har mycket små chanser att lyckas med sitt uppdrag. Inte bara för att hans regeringsunderlag i dagsläget är ett mandat till korta i jämförelse med Stefan Löfvens parlamentariska stöd, utan även för att det nu är dags för Moderaterna och Kristdemokraterna att möta den brutala verkligheten.

Länge har det talats om att M och KD vill bilda en borgerlig regering, men en sådan finns det inga förutsättningar för. Sverigedemokraterna är som bekant inget borgerligt parti och har inte tillstymmelse till liberala värderingar. När Jimmie Åkesson talar om regeringsstöd med SD:s hjälp brukar det heta att han vill ha inflytande utefter storlek. I Jimmie Åkessons värld kan Ebba Busch backa och Nyamko Sabuni vänta i farstun.

Det självbedrägeri som Moderaterna och Kristdemokraterna ägnat sig åt alltsedan de två partierna svek vallöftena från förra ordinarie val om att inte samarbeta med eller ta stöd av Sverigedemokraterna för att greppa regeringsmakten, medför en 90-gradig uppförsbacke där det är SD:s krav som kommer att testa Ulf Kristerssons tolerans för ett parti med mycket osvenska värderingar, inkluderat främlingsfientlighet, direkta hot mot fria medier, en djup misstro gentemot självständiga myndigheter och en stark önskan om en politisering av både rättsväsende och public service.

Annons

Fortfarande har varken Ulf Kristersson eller Ebba Busch presenterat några som helst röda linjer för vad ett samarbete skulle medföra och vad M och KD skulle kunna gå med på.

Annons

Denna otydlighet försvagar också Ulf Kristerssons möjligheter att bilda regering.

Det är inte Ulf Kristersson som nu försöker bilda regering med Ebba Busch med någon slags peppig hejaklack från SD-bänken. Det är Jimmie Åkesson som vill använda Ulf Kristersson som en kofot in i regeringskansliet.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy