Annons

Annons

Annons

Csaba Bene Perlenberg

ledare borgerligJönköpings län

Csaba Bene Perlenberg
Perlenberg: Lyssna på flygplatsen

Text

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende borgerlig.

E-19 Elise Foto: Heart Aerospace.

Bild: Pär Grännö

Annons

OPINION. Medan projektet om nya höghastighetståg är förlorat i januariavtalets hädangång, blir det allt tydligare att Sveriges transportmässiga framtid tillhör flyget. I Europas mest avlånga land är det helt enkelt inte rimligt att lägga ny räls för flera hundra miljarder kronor med en lång byggnadshorisont när en hållbar, grön och elektrifierad eller vätgasdriven flygtrafik står kring hörnet.

Annons

Annons

I stället för nya tågstationer borde städer som Jönköping i stället planera för effektiva, stadsnära flygtransporter. Lägg därtill att Jönköping har närmast unika möjligheter för stadsnära flygtrafik givet Vättern. Med små, elektrifierade flygplan finns det alla förutsättningar att använda sjön som en landningsbana med en extremt citynära terminal.

Tyvärr lever Jönköping fortfarande kvar i en förlegad tågbubbla på bekostnad av flygets möjligheter. Därför är det viktigt att kommunen tar till sig det som påtalas i Jönköping Airports remiss på stadens utbyggnadsstrategi och mål om 200 000 invånare. En modern universitetsstad som har framtiden för sig behöver givetvis effektiva flygmöjligheter som snabbt kan komma till och från internationella hubbar. Dessutom öppnar det gröna flyget upp för helt nya typer av resande mellan svenska städer.

Det som i går sågs som science-fiction, en hållbar flygindustri, är morgondagens vardag. Då är det viktigt att Jönköping är med redan från början.

När Jönköping Airport skriver att verksamheten "skulle gärna se att flygplatsens betydelse för attraktiviteten i stort belyses ytterligare" är det en uppmaning som bör hörsammas. Det är inte energidrycker som ger resenärer vingar, det är flygplanen.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan