Annons

Annons

Annons

Annons

Csaba Bene Perlenberg

ledare borgerlig

Csaba Bene Perlenberg
Perlenberg: Kan Joe K ha löst Stefan Löfvens regeringspussel?

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende borgerlig.

Bild: TT, Pär Grännö

Annons

OPINION. Tisslandet och tasslandet har varit svårt att slita sig från. Valet av tidpunkt kan ha varit en slump, men genomförandet och budskapet har knappast varit en tillfällighet. Att det inträffade mitt under årets Almedalsvecka är en händelse som ser ut som en tanke. Politiker på alla håll i det politiska spektrumet, journalister, debattörer, akademiker har alla engagerats i diskussionen om vad det egentligen är som sker – och varför. Svårförståeligt för en del, irriterande och möjligen lite hotfullt för några, underhållande för andra. Och fortfarande återstår det många frågor utan rimliga svar. Ändå: Det är som det är, och ingen stor skada skedd. Mycket väsen för ingenting, rentav.

Annons

Nej, det är inte regeringskrisen som åsyftas. I stället är det förekomsten av de mystiska utskick som under de senaste dagarna skickats via posten till flera aktörer aktiva inom offentligheten eller den samhälleliga och kulturpolitiska debatten. Utskicken har bestått av ett vykort med en Sherlock Holmes-liknande råtta som via en engelskspråkig talbubbla deklarerar att mottagen ska hålla sig lugn och lösa pusslet!

Annons

Undertecknad är en av de som mottagit försändelsen till privatbostaden.

Längst ner på vykortet syns datumet 21 december 2021, medan det på kuvertet finns två olika budskap, däribland en klisterlapp med texten "postmodernismens död". På baksidan av vykortet finns två texter, varav en rör en excentrisk bok vid namn "Being or Nothingness" som sägs vara författad av den mystiska "Joe K". För ett par år sedan skickade samma avsändare ut nämnda bok till hundratals mottagare, även då verksamma inom politik, journalistik och akademi. Innehållet är ett fascinerande virrvarr av religiös, kristen dogmatik, filosofi, profetior och existentiell rappakalja.

Observera att det vid uttalet av det engelska namnet Joe K kan uppfattas som "joke", det vill säga: Ett skämt.

Mysteriet om vem det är som har skickat brevet löstes redan för flera år sedan, när journalisterna Kolbjörn Guwallius och Jack Werner lyckades lösa pusslet och spåra avsändaren till en excentrisk herre i Göteborg. Utskicken, som troligtvis kostat i mångmiljonklassen, är dock fortfarande något av ett hypnotiskt mysterium. Syftet är oklart. För den som vill veta mer om den gastkramande jakten på avsändarens identitet går det att läsa i en gammal Metro-artikel och på Guwallius blogg.

Annons

Det är dock svårt att inte tänka på Joe K samt boken "Being or Nothingness" och dess makalösa tajming mitt under malande regeringskris. Lika oförståeligt som innehållet i och syftet med de mystiska utskicken, lika svårförklarligt har många partiers agerande varit.

Annons

Betänk följande:

• Vänsterpartiet avsatte en statsminister som partiet vid röstningstillfället meddelade att det ville se återträda snarast möjligt, med hjälp av ett parti som V under inga som helst omständigheter vill ge inflytande (SD).

• Liberalerna röstade för att behålla Stefan Löfven som statsminister för att hedra Januariavtalet, för att direkt efter Löfvens fall meddela att avtalet var historia och attL sökte sig till Ulf Kristersson och ett borgerligt block som även med SD:s stöd inte hade någon som helst parlamentarisk möjlighet att tillträda.

• Ulf Kristersson lät meddela att han ville bilda en borgerlig regering men lät sig inte ens prövas av kammaren.

• Centerpartiet har slutit ett avtal med regeringen om tre punkter varav två stycken motsätts av regeringspartnern Miljöpartiet. Samtidigt har Centern slagit sig för bröstet med att partiet kan prata med flest partier av alla i riksdagen, men har inte valt att samarbeta med något av dem när partiet nu går i opposition.

• Stefan Löfven har tillträtt men har lovat att han avgår om han inte får igenom sin budget i höst, en rödgrön budget som det i dagsläget inte verkar finnas något parlamentariskt stöd för.

Motsägelsefulla budskap, oklara tolkningar, märkliga händelser. Regeringskrisen har varit som ett hemligt kapitel ur "Being or Nothingness".

Men håller regeringen ens till den 21 december i år? Den som lever får se. Det sista Joe K:et är ännu inte sagt. En sak är i alla fall klar: Det går inte att skratta bort den parlamentariska matematiken. För Stefan Löfven gjorde som han blev påbjuden: Han höll sig lugn och löste regeringspusslet.

Till toppen av sidan