Annons

Annons

ledare borgerlig

Mia Frisk (KD): "Skriande behov av nya stambanor"

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende borgerlig.

Bild: Robert Eriksson

Annons

GENMÄLE. Det är ingen nyhet att jag och Ebba Busch inte har samma syn på vikten och behovet av nya stambanor för höghastighetståg. På rikstinget 2019 togs dock beslut om att bygga nya stambanor. En liten delseger. Jag är på inget sätt ensam i detta arbete, hela partidistriktet står bakom och våra två kristdemokratiska riksdagsledamöter från länet har motionerat i riksdagen om nya stambanor. Det är ett skriande behov av nya stambanor då det är mer än fullt på dagens stambanor. Vi behöver flytta gods från lastbil till tåg och kortare restid vidgar arbetsmarknadsregionen. Bygger man nya stambanor bör de ju byggas för framtidens tåg.

Sverigeförhandlingen är inte bara ett tågbygge och inte heller ett storstadsprojekt. Det är ett samhällsbyggnadsprojekt som bygger samman södra Sverige och en storsatsning på bostäder. För vårt län är detta en av de viktigaste faktorerna för länets utveckling. Jönköping har ett unikt läge mellan de tre storstäderna och är ett viktigt logistikcentrum.

Annons

Annons

De nya stambanorna bör lånefinansieras för att inte tränga undan andra viktiga infrastruktursatsningar.

Om inte staten fullföljer Sverigeförhandlingen och bygger färdigt nya stambanor hela vägen utan nöjer sig med de tre snuttarna, då är det nästan som att kasta pengar i sjön och enbart ett storstadsprojekt.

Det är märkligt att JP:s politiska redaktör inte ser vikten av nya stambanor för länets och landets utveckling. Tur att man inte resonerade på samma sätt när stambanorna byggdes på 1800-talet. Det krävs samma mod och framtidstro nu!

Mia Frisk (KD)

Regionstyrelsens ordförande i Region Jönköpings län

SVAR DIREKT:

Det borde vara en jackpot när Jönköpings läns högst ansvarige politiker sitter i partistyrelsen för det parti hon själv representerar. Men från Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch kommer i stället hån när Busch kallar det projekt som Frisk förordar för en "gökunge". Vad ska väljarna i Region Jönköping med en regionstyrelseordförande som inte ens kan övertyga den partiledning hon själv är en del av och som verkar strunta i vad KD i Jönköpings län tycker?

Annons

Csaba Bene Perlenberg

Politisk redaktör Jönköpings-Posten

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy