Annons

Annons

Annons

Annons

Csaba Bene Perlenberg

ledare borgerligJönköping

Csaba Bene Perlenberg
Perlenberg: En copypaste-regering

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende borgerlig.

Stefan Löfven missade chansen att "toppa laget", skriver Csaba Bene Perlenberg.

Bild: TT, Pär Grännö

Annons

OPINION. Precis som regeringen har Svenska Akademien sina veckomöten på torsdagar. Huruvida svenska språkets väktare blixtinkallades till ett extrainsatt möte under fredagen efter Stefan Löfvens presentation av sina nygamla statsråd är oklart, men nog finns det fog för att vid sidan om "västgötaklimax" numera även tillföra "Löfvenklimax" som ett nytt synonym i Svenska Akademiens Ordlista.

Annons

Annons

Förutom den tidigare landsbygdsministern Jennie Nilsson, som offrade sin statsrådspost för att rädda sin regering, presenterade statsminister Stefan Löfven en copypaste-regering under fredagen.

Först pillade Stefan Löfven på Ctrl+C för att att med Centerpartiets stöd kopiera den gamla regeringen.

Sedan tryckte han på Ctrl+V för att med Vänsterpartiets stöd återinsätta den nygamla regeringen.

Enda skillnaden är att landsbygdsfrågorna nu tas in i näringsminister Ibrahim Baylans (S) portfölj. Mycket till regeringsskifte blev det således icke.

Mycket kan man anklaga Stefan Löfven för, men inte att vara ett PR-geni likt Göran Persson en gång var. Regeringsombildningar sågs då som en välkommen energikick – nu är de mest ett nödvändigt ont.

Fredagens besked är en missad chans för både Stefan Löfven och för socialdemokratin. Inom arbetarrörelsen väcks nu röster för att Socialdemokraterna behöver vässa sin politik samt gå till vänster. En tydlig vänstersväng, synliggjord av ett par strategiska nya namn i regeringen, hade ökat chanserna för en splittrad borgerlighet att trycka på delete-knappen för denna svaga regeringskonstellation.

Till toppen av sidan