Annons

Annons

Annons

Jönköping

Debatt
David Lega (KD): Låt inte Belarus diktator utnyttja migranter

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

David Lega (KD), Europaparlamentariker.

Annons

DEBATT. Som ledamot i Europaparlamentets utrikesutskott förfäras jag alltför ofta av EU:s seghet; jag tycker ofta EU bör agera snabbare och mer kraftfullt för att försvara de mänskliga fri- och rättigheterna globalt. Men när det kommer till EU:s agerande efter valfusket och upptrappningen av de allvarliga människorättskränkningarna i Belarus har EU faktiskt agerat såväl snabbt som resolut.

Bland annat införde unionen nyligen ett nytt stort sanktionspaket mot 78 personer och åtta enheter inblandade i brott i Belarus. Sanktionerna gör Lukasjenka ursinnig. Eftersom ekonomiska motsanktioner knappast biter på EU har Lukasjenka valt en hämndaktion han tror svider mer. Synnerligen cyniskt har han valt att utnyttja människor, migranter, för att han vet att migrationen och gränssäkerheten är ett av de känsligaste ämnena inom EU.

Annons

Annons

Regimen ”säljer in EU” till migranter från Afrika och Mellanöstern. Det handlar främst om ekonomiska migranter, människor som lurats från sina hem med löfte om ett bättre liv i EU. Inte människor på flykt för sina liv. Migranterna, till viss del familjer med små barn, tros betala runt 150 000 kronor för en biljett. De flygs sedan till Minsk, främst från Bagdad och Istanbul, varifrån de sätts på bussar eller i en taxi till EU:s gräns. Vid gränsen väljer man ut de passager där EU:s gränsbevakning fungerar sämst. Hit fram lever drömmen för de ekonomiska migranter som vill leva ett bättre liv i EU.

Tyvärr blir den drömmen inte verklighet. De migranter som saknar asylskäl får inte stanna i EU. De har betalat stora summor pengar och rest över halva jordklotet i onödan. Detta vansinne är orkestrerat för att skapa instabilitet och misstänksamhet inom och mot EU.

Hämndaktionen är ren ondska. Medmänniskor utnyttjas som brickor i ett politiskt spel. Så får det aldrig gå till. Det här handlar inte om asylrätt – asylrätten ska alltid värnas – utan om ett kallblodigt politiskt spel som gravt kränker det okränkbara människovärdet.

Europas siste diktator är gränslös. Vad ska nu göras?

Först och främst får EU inte backa en millimeter. Det ska inte råda någon tvekan om att Lukasjenkas kallblodiga plan kapitalt har misslyckats. EU får i detta läge inte dra tillbaka sina sanktioner. Nej, i stället ska fler och skarpare sanktioner införas. Alla de vakter och "researrangörer" som är inblandande i denna soppa ska sanktioneras.

Annons

Annons

För det andra måste EU givetvis stötta de utsatta medlemsländerna, Litauen och Polen, som fått en enorm organisatorisk och praktisk börda på sig när migrationstrycket nu har mångfaldigats på bara några månader.

I ett starkt EU hjälps vi åt. Ett starkt EU måste nu stötta det belarusiska civilsamhället så mycket som någonsin möjligt.

Lukasjenka kommer att besegras. Det är bara en tidsfråga innan så sker. Mitt parti och jag erkänner inte honom som Belarus president och vi accepterar inte hans agerande mot EU. Det är nu upp till Sveriges och övriga medlemsstaters regeringar att visa på beslutsamhet gentemot Lukasjenka. För såväl det belarusiska folkets som för de utnyttjade migranternas skull.

David Lega (KD)

Europaparlamentariker

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan