Annons

Annons

Csaba Bene Perlenberg

ledare borgerlig

Csaba Bene Perlenberg
Perlenberg: Smutsiga kampanjtrick inför kyrkovalet

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende borgerlig.

Politiska intressen gör kyrkovalet till en smutsig historia.

Bild: TT, Pär Grännö

Annons

OPINION. Allt är tillåtet i kärlek, krig – och kyrkoval? Med mindre än två månader kvar till att föreningsmedlemmarna i Sveriges största medlemsorganisation Svenska kyrkan kallar sin flock till valbåsen blir det allt viktigare med granskningen av ett demokratiskt val som påverkar betydligt fler än kyrkans 5,7 miljoner medlemmar.

Bortom de enskilda kyrkopolitiska frågorna är det just spelet om makten som visar att det finns stora likheter mellan allmänna val och kyrkovalet. Som vilseledande och ohederliga strategier för att påverka ett demokratiskt val, exempelvis.

Svensk politik har knappast varit befriad från smutsiga och ohederliga kampanjmetoder: Exempelvis 2006 års skandal då folkpartister upptäcktes ha gjort dataintrång på Socialdemokraternas intranät och 2018 års val då två S-medarbetare på Sveavägen i Stockholm avslöjades med att ha skapat falska Twitterkonton som attackerade politiska motståndare genom att sprida en satirisk bild. I de fallen avslöjades de sunkiga kampanjmetoderna före valen.

Annons

Annons

Vilseledande digitala, politiska kampanjer har en destruktiv kraft.

Det finns dock mer avskräckande exempel på konsekvenser av desinformationskampanjer. Rysk påverkan på det amerikanska presidentvalet 2016 hjälpte Donald Trump att vinna ämbetet. Både falska konton på Facebook och Twitter samt en läglig "läcka" av e-postmaterial via Wikileaks med syfte att skada Hillary Clintons kandidatur visade på den destruktiva kraft som finns i vilseledande digitala, politiska kampanjer.

Inför kyrkovalet den 19 september finns det tyvärr tecken på att medvetna digitala strategier används av flera politiska aktörer för att styra informationsflödet och därmed påverka utgången.

Väljare som söker information om kyrkovalet riskerar att vilseledas av intressen som söker påverka informationsflödet. I två aktuella fall gynnas nomineringsgruppen POSK, Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan och det högerextrema Alternativ för Sverige, Afs.

Kan bli ödesdigert att besöka hemsidor med vilseledande adresser.

För den som tror att hemsidesadresserna kyrkovalet.se eller kyrkovalet.com går till Svenska kyrkans officiella, neutrala valsajt inför kyrkovalet blir besvikelsen stor. Men för den som kanske inte förstår skillnaden mellan en nomineringsgrupps åsikter och en saklig informationsajt kan det bli ödesdigert att skriva in adresser som leder till särskilda hemsidor.

Annons

Annons

Hemsidesadressen kyrkovalet.se går inte till Svenska kyrkans valhemsida utan är en domän som snabbt kopplar om till POSK:s officiella hemsida. POSK uppger dock till JP att det inte är de som har registrerat den neutrala domänen som leder vidare till deras hemsida.

Även Alternativ för Sverige gynnas då en direkt vilseledande adress med com-ändelsen slussar vidare surfare till en sida som uppmanar besökare att rösta på Sverigedemokraterna på församlingsnivå och Afs på stifts- och kyrkomötesnivå. Afs frisvär sig från domän-smusslandet men välkomnar initiativet.

Medan POSK vill minska det partipolitiska inflytandet på folkkyrkan vill Afs radikalt kapa Svenska kyrkan genom direkta lögner.

Domän-Shanghaiandet är en digital kupp som gör kyrkovalet till en smutsig historia. Medan POSK vill minska det partipolitiska inflytandet på folkkyrkan vill Afs radikalt kapa Svenska kyrkan genom direkta lögner. På nämnda hemsida uppmanas Afs väljare att rösta på partiet för att "[...] ta kontroll över det kraftfulla verktyg som Svenska kyrkan är. Det är svenska folket som ska ha kontrollen. Idag är det istället vänsterextrema och islamvänliga element som har kontrollen". Att inte rösta på Afs är, hävdas det, "på gränsen till förrädiskt".

Annons

Svenska kyrkan är inte utan skuld för det inträffade.

Att det finns aktörer som försöker manipulera potentiella väljare genom att förespegla dem att de via kyrkovalet.se och kyrkovalet.com söker sig till neutrala hemsidor utan politiska motiv är ohederligt. Både POSK och Alternativ för Sverige har tydliga agendor för att påverka och förändra Svenska kyrkan, om än på helt olika vis.

Annons

Svenska kyrkan är inte utan skuld för det inträffade. Kyrkan borde ha varit förutseende nog och säkrat domännamn som kan kopplas till kyrkovalet, för att förhindra att valet missbrukas av olika intressen. Nu har i stället förtroendet för kyrkovalet satts på spel.

Adresserna borde doneras till Svenska kyrkan vid första bästa kollekt.

Fotnot. Svenska kyrkans neutrala hemsida för information om kyrkovalet finns på svenskakyrkan.se/kyrkoval

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy