Annons

Annons

Annons

Debatt
David Lega (KD): Piratkopiering är osportsligt

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Pandemin har förvärrat problemet med piratkopiering, skriver David Lega. På bilden: En atlet gör ett träningshopp på det uppskjutna sommar-OS i Tokyo. Foto: AP Photo/Martin Meissner.

Bild: AP, TT

Annons

DEBATT. Efter ett drygt år med förseningar av stora idrottsevenemang på grund av pandemin är många idrottsintresserade runt om i världen väldigt glada idag. Äntligen inleds OS i Tokyo, och det var inte längesedan Fotbolls-EM gick av stapeln. De allra flesta har ju inte, oavsett om det är en pandemi eller inte, möjlighet att se idrottarna på plats, utan de bänkar sig i soffan eller på någon trevlig restaurang för att följa våra svenska hopp. Däremot finns det tyvärr en del som väljer att följa evenemangen via piratkopierade sändningar.

Piratkopiering är inget nytt fenomen. Pandemin har dock förvärrat situationen, och skapat en dramatisk ökning av piratkopiering av idrottssändningar på nätet. Idrotten och idrottsföreningarna har ett ovanligt tufft år bakom sig. Pandemin har drabbat såväl barn- och ungdomsidrotten som elitverksamheterna, som är beroende av publikintäkter för sin överlevnad. Den kraftigt tilltagande piratkopieringen har drabbat alla nivåer av idrottsverksamheten i Sverige. I tider som dessa är det av särskild vikt att betala för föreningarnas sändningar.

Annons

Annons

Häromsistens röstade Europaparlamentet om ett förslag att försvåra piratkopiering av idrottssändningar på nätet. Förslaget innebär att dylika sändningar ska kunna blockeras i realtid, med en tidsram på 30 minuter. På så vis stärks rättighetsinnehavarnas rättigheter. Något som inte verkar särskilt viktigt för Vänsterpartiet och Miljöpartiet, som båda röstade mot förslaget. Det är, i milda ordalag, anmärkningsvärt hur någon aktivt kan motarbeta ett förslag som ska gynna idrott och föreningsliv.

Detta faktum ignorerade Vänsterpartiets och Miljöpartiets Europaparlamentariker helt och fullt då de röstade mot det förslag som syftade till att försvåra piratkopiering av idrottssändningar på nätet. Det är i min värld fullkomligt obegripligt hur man inte gör allt i sin makt för att stoppa den kriminella handling som piratkopiering faktiskt innebär. Årligen kostar den globala piratkopieringen idrotten svindlande 28 miljarder dollar.

Piratkopiering är lika olagligt som att planka på spårvagnen. Den som piratkopierar gör så att alla som lagligen tittar på idrottssändningar på nätet måste betala mer för att göra rätt för sig. Således drabbas människor med sämre ekonomiska förutsättningar värst. Detta innebär att den som väljer att planka på spårvagnen eller ta del av piratkopierade idrottssändningar är direkt ansvarig för att biljett- eller streamingpriserna inte är lägre för alla.

Annons

Genom sin röstning hade Vänsterpartiet och Miljöpartiet kunnat skada det svenska föreningslivet i en tid när det behöver som mest stöd. Som tur var röstade en majoritet av Europaparlamentets ledamöter för förslaget. På så vis togs ett stort steg i rätt riktning för att underlätta för det europeiska och det svenska föreningslivet. Det föreningsliv som är en av vårt samhälles absoluta grundbultar. Ett föreningsliv som svenska, rödgröna europaparlamentariker uppenbarligen har noll respekt för.

David Lega (KD)

Europaparlamentariker

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan