Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

ledare borgerligSvensson-muslimerna

Alen Musaefendic: Kan en muslim med slöja bli minister?

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende borgerlig.

I dagsläget är det mer sannolikt att den högernationalistiska Marine Le Pen (bilden) konverterar till islam än att fransmännen röstar på en islamist. Foto: Claude Paris och Gabriel Liljevall.

Annons

GÄSTKRÖNIKA. Året är 2022. Muslimska brödraskapet är på väg att vinna valet i Frankrike. Som ledare har de en karismatisk och lite rundlagd man med vänligt ansikte. Bakom den harmlösa ytan döljer sig en islamistisk agenda som gradvis blir allt tydligare: Kvinnor börjar klä sig mer konservativt och universiteten byter namn och ledning. Huvudkaraktären Francois följer utvecklingen med uppgivenheten hos en man som såg det komma medan omgivningen sov.

Ungefär så kan man sammanfatta handlingen i Michel Houellebecqs roman från 2015 med titeln "Underkastelse", som av många ansågs profetisk, inte minst av den ödmjuke författaren själv. Det innebär att islamisterna i Frankrike har ett år på sig att bilda ett parti och utmanövrera både Emmanuel Macron och Marine Le Pen. I dagsläget är det mer sannolikt att den högernationalistiska Le Pen konverterar till islam än att fransmännen röstar på en islamist.

Annons

Annons

Emmanuel Macron, Frankrikes president.

Bild: AP

I Europa har rädslan för ”islamisering” varit stor även utanför skönlitteraturen, fast med vilket fog?

Det finns i regel ett tiotal politiska partier med muslimsk profil i Europa samtidigt. Många är kortlivade och ersätts av andra. Inget av dessa har rönt stora nationella framgångar, utom partiet Denk som tagit plats i det nederländska parlamentet. Annars är framgångarna begränsade till enskilda kommuner och stadsdelar. Till exempel gick det förvånansvärt bra för franska UDMF (“Unionen av demokratiska muslimer”). I valen 2021 fick de över 5 procent av rösterna i 16 kommuner, med valsloganen ”Agera för att inte längre genomlida”.

Det politiska livet i Frankrike är likaså en spegel av demografin i stort.

Dessa partier bildas av liknande skäl. Medlemmarna känner sig förbisedda eller diskriminerade av det politiska etablissemanget och vill ta ödet i egna händer. I Sverige är det nybildade Nyans ett sådant parti. Vissa partier är nära kopplade till eller sprungna ur muslimska organisationer i landet. Andra partier kan mer liknas vid etniska föreningar. Det österrikiska Ny rörelse för framtiden (NBZ) har en tydlig turkisk profil. Det politiska livet i Frankrike är likaså en spegel av demografin i stort. Det leder ibland till att debatten om islamofobi i själva verket handlar om kultur och seder från exempelvis Nordafrika, eller om hudfärg.

Annons

Det är lättare att samla alla muslimer i Bulgarien och Grekland än i Sverige

Annons

Eftersom flertalet av alla muslimer i Västeuropa är födda här är det fel att prata om islam som en invandrarreligion. Samtidigt spelar det roll om muslimerna i ett visst land tillhör en stor ursprungsbefolkning som är homogen, eller härstammar från en mosaik av arbetskraftsinvandrare från 1960-talet och nyanlända flyktingar. Det är lättare att samla alla muslimer i Bulgarien och Grekland än i Sverige, med andra ord. I Bosnien är Partiet för demokratisk aktion (SDA) båda välorganiserat och statsbärande, men kan egentligen inte jämföras med nederländska Denk på något plan. SDA företräder inte en utsatt minoritet, utan har sin väljarbas i landets största etniska grupp – bosniakerna. På så sätt liknar SDA mer tyska Kristdemokraterna (CDU) än något av de unga partierna i Österrike och Nederländerna.

Muslimska partier är sällan den katapult mot politisk makt som grundarna hoppats på. Europeiska muslimer föredrar att ansluta sig till ett etablerat parti som ligger dem närmast. Lämnar exempelvis kvinnliga muslimer slöjan hemma kan de gå långt. Vägrar de blir det ingen ministerpost.

Alen Musaefendic

Liberal skribent

LÄS MER: Många muslimer på jakt efter sitt politiska hem (del 1)

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy