Annons

Annons

Annons

Annons

Csaba Bene Perlenberg

ledare borgerligJönköping

Csaba Bene Perlenberg
Perlenberg: Flipflop-regeringen ger whiplashskador

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende borgerlig.

Ibland säger Morgan Johansson nej, ibland säger han ja. Foto: Jessica Gow/TT.

Bild: TT, Pär Grännö

Annons

OPINION. Tvärsäkerhet är inte en dygd, vilket regeringen har gett flera exempel på under de senaste dagarna. Resultatet, ett flipfloppande som närmast gett whiplash-skador för den som försökt hänga med i de gastkramande politiska svängarna, är att regeringens ryggradsreflex är att helst inte vilja göra någonting – till det att de rödgröna ändå tvingas till beslutsbordet på grund av tilltagande kritikstormar.

In i det längsta har regeringen försökt hålla ifrån sig två helt olika frågor. Cementkrisen på Gotland, som föranletts av vad som verkar vara en usel tillståndsansökning med en undermålig miljökonsekvensbeskrivning från bolaget Cementa, gav förvisso S-falangen genom Byggnads försorg ordentlig skrämselhicka.

Annons

Men regeringens gröna flygel avvisade tidigt att det var en fråga om att politiken skulle försöka påverka: "Det tyskägda bolaget Cementa, som har en dominerande ställning på marknaden, lobbar för fortsatt kalkbrytning på Gotland. De högerkonserativa hejar på. Men regeringen varken kan eller ska ingripa i domen. Det vore rättsosäkert", skrev miljöpartisterna tillika riksdagsledamöterna Amanda Palmstierna och Maria Gardfjell på Aftonbladet Debatt nyligen (31/7).

Annons

Den påstådda rättsosäkerheten verkade dock inte hindra den miljöpartistiska regeringen från att i början av veckan meddela att Cementas tillstånd förlängs under 8 månader: "Det är en extraordinär situation som vi hamnat i, och den kräver extraordinära åtgärder", menade miljö- och klimatminister Per Bolund (MP) i måndags.

Och på Facebook skrev språkrörskollegan Märta Stenevi (MP) under onsdagen att: "En tvärnit för produktionen i Cementas kalkstensbrott i Slite skulle på kort sikt krascha stora delar av samhällsbyggandet i Sverige. Det skulle innebära att hundratusentals människor skulle behöva varslas inom några veckor när stora delar av byggandet i Sverige stoppas."

Från hot mot rättssäkerheten via extraordinära åtgärder till nödvändig insats på tio dagar. Så ser den miljöpartistiska politikutvecklingen ut när ryggradsreflexer ersätts med realpolitikens börda.

Den socialdemokratiska flygeln av regeringen ville inte vara sämre och har genom justitieminister Morgan Johanssons (S) försorg bromsat med högerfoten men gasat med vänster. Frågan om Sveriges ansvar för de tolkar som jobbat för eller med Försvarsmakten på plats har blivit en politisk bomb. Först var det alldeles omöjligt för regeringen att ingripa.

Annons

Ja-Morgan höll inte med Nej-Morgan och sade redan ett dygn senare emot sig själv.

Nej-Morgan lät meddela att det inte var aktuellt att låta afghanska tolkar och deras familjer komma till Sverige som kvotflyktingar: "De (Moderaterna) vill nu att samtliga afghaner som arbetat för Sverige i Afghanistan under nästan 20 års tid ska erbjuda skydd i Sverige, inklusive deras familjer. Det skulle röra sig om tusentals, ja kanske 10 000 personer”, meddelade statsrådet i en skriftlig kommentar till SVT Nyheter i måndags.

Annons

Ja-Morgan höll dock inte med Nej-Morgan och sade redan ett dygn senare emot sig själv. Förvisso försökte socialdemokraten få det att låta som att det var ett myndighetsinitiativ från Migrationsverket och Försvarsmakten att se över om det fanns ett skyddsbehov – men nog var Ja-Morgans forcerade empati väsenskilt från Nej-Morgans raljerande om 10 000 afghaner.

Att kunna ompröva åsikter och ställningstaganden är en styrka. Men att inta helt motsatta ståndpunkter på rekordkort tid avslöjar en regering som hellre säger nej än hittar lösningar för akut uppkomna problem.

Annons

Annons

Till toppen av sidan