Annons

Annons

Csaba Bene Perlenberg

ledare borgerlig

Csaba Bene Perlenberg
Perlenberg: Medaljprotest är hjältedåd

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende borgerlig.

Foto: Torbjörn F Gustafsson/Försvarsmakten.

Bild: Pär Grännö

Annons

OPINION. Sverige har en lång och besvärlig relation till sina utlandssoldater. Att Sverige skickar kvinnor och män för att i yttersta fall bruka våld för att bringa säkerhet och fred på platser i världen där människors liv och säkerhet hotas, fortsätter vara en obekväm realitet för i stort sett alla partier.

Gärna starka värdeord om fred och säkerhet, sällan erkännande om våldets nödvändighet som politiskt instrument för att uppnå fred och säkerhet både hemma och i fjärran land.

När de svenska veteranerna, som även inbegriper icke-stridande personal, för några år sedan äntligen skulle hedras med ett veteranmonument blev det ett rejält antiklimax: I stället för en staty värdig insatser på liv och död blev det en kotte på Gärdet i Stockholm. Minnesmonumentet "Restare" är en skamfläck för de insatser och uppoffringar som gjorts av svenskar i utlandstjänstgöring, och för deras anhöriga som tvingats leva utan sina nära och kära under tiden svensk personal varit stationerad utomlands.

Annons

Annons

De senaste dagarnas uppblossade debatt om de tolkar som på frilansbasis bistått Försvarsmakten på plats i Afghanistan har åter aktualiserat svenska soldaters bidrag – men också den djupa medmänsklighet som utlandsveteraner kan uppvisa efter avslutad tjänstgöring. P4 Jönköping har i dagarna rapporterat om Patric Bottne från Gränna vars frustration över regeringens brist på agerande för tolkarnas säkerhet i skenet av talibanernas våldsamma framfart lett till att han helt sonika skickat en av sina förtjänstmedaljer till statsminister Stefan Löfven (S) i protest.

Symboliken är blytung, Bottnes ord likaså: I brevet skriver han att han skäms för regeringens agerande och kallar det för fegt och osolidariskt. Patric Bottne skriver att han skäms för att bära sin medalj utifrån regeringens "skamliga beteende".

Numera har regeringen kovänt, men Patric Bottne och andra utlandsveteraner visar att medaljer inte gör en hjälte. Solidaritet upphör inte bara för att insatser avslutas. Regeringen har mycket att lära av svenska utlandsveteraner.

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy