Annons

Annons

Annons

Csaba Bene Perlenberg

ledare borgerligJönköping

Csaba Bene Perlenberg
Perlenberg: Vilka ska flyga till beredskapsflygplatserna?

Text

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende borgerlig.

Sverige behöver fler beredskapsflygplatser. Men Sverige behöver också ett fungerande ambulansflyg, skriver Csaba Bene Perlenberg.

Bild: Lina Larsson, Pär Grännö

Annons

OPINION. Sverige behöver mer än fördubbla antalet beredskapsflygplatser, från de ordinarie 10 till 22 stycken, fem stycken fler än de nuvarande 17 som aktiverats under pandemin. Det är Trafikverkets rekommendation för att stärka rikets krisförmåga. Det skulle innebära att Jönköping Airports temporära status som beredskapsflygplats skulle kunna permanentas i en nära framtid.

Annons

Trafikverket påpekar bland annat att pandemin visat att behovet och vikten av förflyttningar av patienter med ambulanshelikopter och ambulansflyg ökar vid en större nationell belastning av sjukvården. Även brandflygets möjligheter att snabbt kunna sättas in vid stora mark- och skogsbränder påverkas av omfattningen av och tillgången till beredskapsflygplatser. Behovet omfattar givetvis även andra kriser såsom storskaliga terrorattentat och i händelse av krig eller konflikt med främmande makt.

Annons

Frågan är dock om beredskapsflygplatserna kommer kunna användas optimalt. I höst kommer nämligen Kommunalförbundet svenskt ambulansflyg (KSA), som ägs av Sveriges 21 regioner inklusive Region Jönköpings län, att trycka undan privata flygleverantörer då bolaget verkar starta upp ett helt nytt bolag – trots att avsikten är att upphandla tjänsterna.

Samtidigt finns det en risk att det nya offentligägda ambulansflyget inte kommer kunna lyfta överhuvudtaget, avslöjade Norrländska Socialdemokraten häromdagen. Anledningen: Transportstyrelsen kan komma att besluta att inte bevilja KSA drifttillstånd eftersom bolaget helt åsidosatt regionerna, ägarna, och själv beslutat sig för att starta ett flygbolag trots att förbundsordningen tydligt stipulerar att det handlar om upphandling av tjänster från privata flygbolag.

Härvan med KSA visar att det knappast krävs pandemier eller andra oväntade kriser för att ställa till det. Region Jönköpings län måste dra i nödbromsen för KSA. Det kvittar hur många beredskapsflygplatser det finns om det inte finns fungerande ambulansflyg som kan använda sig av dem.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan