Annons

Annons

Annons

Annons

Csaba Bene Perlenberg

ledare borgerlig

Csaba Bene Perlenberg
Perlenberg: Venstre visar vägen för svensk borgerlighet

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende borgerlig.

Venstre flaggar för blå politik, skriver Csaba Bene Perlenberg. Foto: Jacob Kjerumgaard/Venstre.

Bild: Pär Grännö

Annons

OPINION. Likt i Sverige är den danska högern splittrad. Inte nog med att Venstre, kittet i Danmarks borgerlighet, under det senaste året mer eller mindre imploderat – partiets tidigare partiledare och den före detta statsministern Lars Lökke Rasmussen har till och med lämnat partiet för att starta ett helt nytt, eget parti.

Men Venstres partiledare Jakob Elleman-Jensen hänger inte läpp för det. I ett försök att ta det politiska initiativet från den starka S-minoritetsregeringen har Elleman-Jensen nu presenterat tio princippunkter för en blå plattform.

Annons

Annons

Som Elleman-Jensen konstaterar förutsätter en stärkt och enad borgerlighet en gemensam vilja från de olika partierna att inte endast fokusera på de områden där oenighet råder, givet att partierna "i grunden gärna vill arbeta tillsammans".

Plattformen föreslår bland annat en garanti att tillväxten inom näringslivet alltid ska vara större än ökade utgifter för offentlig sektor. Venstre betonar även att en grön omställning är en möjlighet för Danmark och att utbildningsväsendet ska harmoniseras med arbetsmarknadens behov. Punkt två är kanske den viktigaste och ur borgerligt perspektiv mest spännande: Den blå plattformen uttalar öppet att det är ett politiskt önskvärt mål att danskarna ska bli rikare.

I Sverige råder det brist på en gemensam liberal, borgerlig vision. Varken Moderaterna eller Centerpartiet arbetar för en borgerlig regering efter valet 2022. Det är synd, givet att partierna bortom migrations- och integrationsfrågor samt synen på Sverigedemokraterna har mer gemensamt än de i dagsläget vill erkänna.

Till toppen av sidan