Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Jönköpings län

Debatt
Debatt: JU hade inte kunnat välkomna 6 000 nya studenter om M bestämde

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Kunskap blir mer om den delas av fler. Här går en skiljelinje mellan socialdemokratin och högern, skriver Carina Ödebrink.

Bild: Dan Nilsson, Arkivbild

Annons

DEBATT. I mitten av juli fick drygt 6 000 sökanden besked om att de kommit in på sin utbildning på Jönköping University. Om ett par veckor börjar studenterna sin nya utbildning, ett nytt och viktigt steg i livet. Många unga flyttar hit från hela landet men också från hela världen för att påbörja sin första högre utbildning eller yrkeshögskoleutbildning. Andra fortsätter att bygga på sin kunskap och kompetens. Högre utbildning i hela landet ger möjlighet för människor att flytta till nya sammanhang och nya relationer men också att kunna bo kvar och kombinera student- och familjeliv.

Högskolan i Jönköping, Jönköping University/JU är ett lärosäte som i många delar är helt unikt i Sverige.

Annons

Det är i dag en av landets största högskolor med hög andel förstahandssökanden till yrkesexamensprogram jämfört med andra lärosäten. Av högskolor och nya universitet har JU näst högst andel in- och utresande studenter med cirka 1 800 inresande studenter från 120 länder.

Annons

JU placerar sig också högt och hamnar tillsammans med Karolinska Universitet, Chalmers och universiteten i Lund och Uppsala när man mäter hur internationellt lärosätet är.

Dagens och morgondagens arbetsliv ställer krav på livslångt lärande och kontinuerlig kompetensutveckling. Tillgången till lärande och utveckling bidrar till att människor kan nå personliga mål men är också viktig för samhällets utveckling. Även på detta område spelar vårt lärosäte en mycket betydelsefull roll som anordnare av totalt 25 olika yrkeshögskoleutbildningar tillsammans med regionens arbetsgivare, kommuner och branschorganisationer. Inget annat lärosäte har motsvarande verksamhet.

Vårt lärosäte tillgodoser behovet av välutbildade människor för samhällets behov, både i privat och offentlig sektor. Det är också en motor i arbetet att utveckla vår region och vår konkurrenskraft nationellt och internationellt. Det är viktigt mot bakgrund av att vi är landets fjärde största exportlän efter de tre storstadsområdena. Tillsammans med näringslivet och offentlig sektor skapas kraft för att utveckla vårt samhälle.

Kunskap blir mer om den delas av fler. Här går en skiljelinje mellan socialdemokratin och högern.

Regeringen, Centerpartiet och Liberalerna gör i forskningspropositionen en stor satsning på forskning under den kommande fyraårsperioden på nästan 14 miljarder kronor. Högskolelagen ändras för att tydliggöra högskolornas ansvar för samverkan, internationalisering och livslångt lärande.

Annons

Annons

Tillgång till högre utbildning, för fler och i hela landet är en viktig jämlikhetsfråga men också avgörande för samhällets konkurrensförmåga, attraktivitet och tillväxt. Kunskap blir mer om den delas av fler. Här går en skiljelinje mellan socialdemokratin och högern.

Med moderat utbildningspolitik hade vi aldrig kunnat välkomna drygt 6 000 studenter till höstens terminsstart för högre utbildning och yrkeshögskoleutbildningar.

Jönköping University är ett lärosäte av hög klass som står sig väl jämfört med andra. Det är ett resultat av tydliga socialdemokratiska prioriteringar över lång tid. Det är också ett resultat av en nära samverkan med det regionala näringslivet, branschorganisationer, med kommuner och regionen. För att vårt lärosäte ska vara framgångsrikt även i framtiden krävs en fortsatt vilja och samsyn från alla oss i länet och en regering som fortsätter att prioritera högre utbildning och livslångt lärande i hela landet.

Carina Ödebrink (S)

Riksdagsledamot från Jönköpings läns valkrets

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy