Annons

Annons

Annons

Debatt
Henric Molin: Spotta i det osvenska glaset

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Vi vill skydda lantbruk, vattenproduktion och livsmedelsproduktion i Sverige, skriver Henric Molin. Foto: Arkiv och pressbild

Annons

DEBATT. Vi var många som blev ledsna när spritmärket Absolut såldes till franska ägare. I samband med detta såldes Explorer, OP, Skåne, Hallands Fläder, Blossa, Grönstedts cognac med mera till finska statsägda Altia.

För att säkerställa att svensk vodka och svensk akvavit fortfarande skulle tillverkas och buteljeras i Sverige med svensk sprit, svenskt vatten och svensk arbetskraft enades branschen i Sverige om att ta fram ett skydd för geografiskt ursprung, GI.

En konsument måste kunna lita på att om man köper en produkt som det står Svensk Vodka eller Svensk Akvavit på, så är den svenskproducerad. Konsumenten som gör det medvetna valet att köpa svenskt på grund av att man vill minska klimatpåverkan genom transporter, bibehålla förutsättningar för svenskt lantbruk och som litar på att svensk livsmedelsproduktion sker på ett hållbart, kontrollerat och etiskt sätt kan göra ett klokt och välgrundat val.

Annons

Annons

Nu kämpar utländska intressen hårt för att exploatera varumärket Sverige genom att få tillverka och buteljera Svensk Vodka och svensk akvavit i länder med sämre arbetsvillkor, lägre löner och mindre kontroll från myndigheter gällande miljö- och klimatpåverkan.

Därför har Spirit of Hven överklagat Altias dom i Kammarrätten i Stockholm som innebär att svensk akvavit, så som OP, kan produceras av sprit och vatten som producerats i låglöneländer och buteljeras i länder med minimal kostnad och kontroll. Varför gör vi detta?

Vi vill skydda lantbruk, vattenproduktion och livsmedelsproduktion i Sverige. Det är ett varumärke som står för tradition, kvalitet och omtanke.

Samtidigt är det oerhört glädjande att Pernod Ricard efter köpet av Absolut Vodka satsat stora resurser i varumärket och produktionen i Sverige. Dom har gjort det på ett ansvarsfullt och ödmjukt sätt. I dag är, mig veterligen, varje flaska Absolut i hela världen producerad av svenskt spannmål, destillerad i Sverige, utspädd med svenskt vatten och buteljerad i Sverige. Dessutom är flaskan tillverkad i Sverige av återvunnet glas. Det är något att vara stolt över.

Om vårt kära Absolut Vodka som är Sveriges enskilt största livsmedelsexportvara, inte kan försvara varumärket Svensk Vodka kan andra varumärken som tillverkas billigare i andra länder, och ändå kallar sig för svensk vodka, konkurrera ut dem på en internationell marknad. Konsekvensen riskerar bli att Absolut Vodka tvingas att flytta buteljering till utlandet. Detta skulle riskera påverka hundratals arbeten och tiotusentals arbeten i sidoeffekter. Och om buteljeringen flyttar utomlands riskerar glasproduktionen att bli olönsam och Sveriges sista riktiga glasbruk hotas.

Annons

Absolut Vodka och forna Vin & Sprit har lyckats utbilda och fostra mängder av duktiga, innovativa och drivna företagare som skapat andra välmående företag. Dessa i sin tur har skapat utveckling, arbetstillfällen och respekt.

Under tiden: Bojkotta Altias produkter. Handla Absolut i stället för Explorer eller Koskenkorva. Handla Akvavit som är producerad i Sverige i stället för OP. Altia måste backa.

Henric Molin

Grundare av Spirit of Hven

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan