Annons

Annons

Annons

Annons

Csaba Bene Perlenberg

ledare borgerligMullsjö

Csaba Bene Perlenberg
"KD ska vara laglydiga vapenägares bästa vän"

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende borgerlig.

Riksdagsledamoten Andreas Carlson (KD) vill fortsätta i riksdagen efter valet nästa höst.

Bild: Csaba Bene Perlenberg

Annons

OPINIONSINTERVJU. Redan i kön till caféet klappas Andreas Carlson på axeln av en gammal lärare. "Det goda samhället", inleder mannen och fortsätter: "Det hade vi kunnat prata länge om" och antyder att han gärna debatterar med ortens kristdemokratiska riksdagsledamot. Mullsjö må vara litet, men inte mindre än att det även här finns utrymme för många och olika åsikter.

Samtidigt går det inte att hävda något annat än att Kristdemokraternas gruppledare tillika rättspolitiska talesperson har orten och Jönköpings läns förtroende: Nuvarande tredje mandatperiod kan bli en fjärde, om medlemmarna och väljarna så vill.

– Jag ställer upp för omval till en ny period till, säger han över en kaffe med JP:s ledarsida och utvecklar varför han vill fortsätta. Bland annat säger Carlson att han upplever att det var länge sedan det kändes att det är så nära regeringsskifte.

Annons

Annons

Andreas Carlson vill fortsätta representera KD i riksdagen under ännu en mandatperiod, avslöjar han för JP Ledare.

Bild: TT

– Jag vill vara med och jobba för att Sverige får en ny regering som kan ge Sverige en ny riktning och ta tag i de stora samhällsproblem som nuvarande regering inte klarat av, som den ökande otryggheten och kriminaliteten. I den nya regeringen behöver Kristdemokraterna och de värderingar vi står för ha stort utrymme.

Under nuvarande mandatperiod är Carlson mest nöjd med vad han säger är rekordmånga tillkännagivanden och att han som vice ordförande i justitieutskottet pressat regeringen framför sig i kriminalpolitiken.

– 101 tillkännagivanden har oppositionen gått ihop om. Det är lite baksäteskörning, men det har varit bra för även om regeringen inte har gjort tillräckligt, har mycket av det som regeringen väl har gjort genomförts för att oppositionen varit så aktiv.

Det är någons son, bror, syster eller barn som mördas.

Kvällen innan vi ses i Mullsjö blir två unga män ihjälskjutna i Tensta i Stockholm. En brutal påminnelse om en blodig sommar i Sveriges undre värld.

– Det här får aldrig bli normalt, men tyvärr har det blivit det i stad efter stad som sätts i skräck. Nästan varje morgon som jag vaknat den här sommaren har jag undrat "var har det skjutits inatt"? Man får inte tänka att det här händer någon annanstans. Det händer här, i Sverige. Det är någons son, bror, syster eller barn som mördas. Inget annat land i Europa har den här situationen.

Annons

Om vi blickar bakåt mot alliansåren - finns det någonting som borgerligheten hade kunnat göra för att förhindra det våld vi ser i dag?

– Det finns flera saker. Det är alltid lättare att titta i backspegeln, men Kriminalvården hade behövt förbereda med fler anstalts- och häktesplatser och satsningar på polisen hade kunnat komma på plats tidigare. Men vi får inte glömma bort att den här synnerligen grova våldsutvecklingen tog ju fart för fem, sex år sedan. Då måste man som regering vara snabb och resolut och där menar jag att den rödgröna regeringen har brustit.

Annons

Vad är det enskilt största misstaget som du menar att regeringen har gjort på det kriminalpolitiska området?

– Att regeringen backat varje gång det kommit förslag på åtgärder som har fungerat i andra länder.

Andreas Carlson presenterade nyligen nya kriminalpolitiska förslag tillsammans med KD:s partiledare Ebba Busch.

Bild: TT

Kristdemokraterna har under den senaste mandatperioden satsat mycket krut på att profilera sig hårdare inom just kriminalpolitiken. I förra veckan bröt KD sommarstiltjen med att presentera två nya förslag: Höjda straff för en rad olika grova vapenbrott och införandet av tipspengar för att bekämpa illegala vapen. KD vill bland annat se höjt minimistraff för grovt vapenbrott från två till fem års fängelse.

– Genomsnittstiden där man sitter i fängelse för grovt vapenbrott är kortare än ett och ett halvt år. När man kommer ut är allt i praktiken kvar: Gänget, konflikterna, vapnen. Höjer vi strafftiden kommer man ut till en annan verklighet. Det här är inte straff som drabbar medel-Svensson utan kriminella som har vapenarsenaler och omfattande grova vapen som de inte ska ha.

Annons

KD ska vara de laglydiga vapenägarnas bästa vän och de olagliga vapenägarnas värsta mardröm.

Något som har fått mindre uppmärksamhet är att Kristdemokraterna vill genomföra en grundläggande reformering av vapenlagen med en uppdelning mellan legala vapenägare med licens och personer som har eller använder illegala vapen.

– Det finns en stor oro hos laglydiga vapenägare baserat på händelser som gör skäl för dem att vara oroliga. KD ska vara de laglydiga vapenägarnas bästa vän och de olagliga vapenägarnas värsta mardröm. Ett jaktvapen som förvaltar viltet i Sverige är något helt annat än ett automatvapen som används i gängmiljö. Det är orimligt att de omfattas av samma lagstiftning.

Annons

Tipspengarna då, enligt dansk modell. Men vad hindrar Brottsling A från att tjalla på Brottsling B och casha in gratis pengar som kan användas till att köpa nya vapen?

– Den risken finns, men vi tror att den är ganska liten. I gängmiljö är 50 000 kronor inte hisnande mycket pengar. Och även om ett gäng tjallar på ett annat gäng så är det en stor vinst för samhället. Kan det här förslaget leda till att luckra upp tystnadskulturen, ser vi att fördelarna överväger riskerna.

Carlson menar också att tipspengar är mer träffsäkert och fungerar bättre än en vapenamnesti.

Om vi ser bortom straff och metoder för brottsbekämpning. Det grova gängvåldet är ju ett underkännande av människovärdet. Hur ska man avbrutalisera människor som använder grova vapen på ett tillsynes hänsynslöst sätt?

Annons

Människovärdet är helt utraderat när vissa kan beställa ett mord som en annan kan beställa en pizza, säger Andreas Carlson och fortsätter:

– Ibland ställs hårda och mjuka åtgärder mot varandra på ett onödigt vis. Båda behövs. Låga straff urholkar förtroendet för rättssamhället och det urholkar kraften i våra värderingar.

Därför vill Andreas Carlson och KD se omvänd bevisbörda. Gängmedlemmar ska plockas på bilar, smycken, jackor, klockor och annat som i dag fungerar som rekryteringssignaler till unga personer.

– Gängen visar en på ytan lyxig värld som lockar in nya och unga medlemmar. Kan man ta bort det där samtidigt som man satsar på skolans fostrande uppdrag och stärker föräldraansvaret kan vi komma långt, avslutar Andreas Carlson.

Andreas Carlson (KD) på plats i Mullsjö.

Bild: Csaba Bene Perlenberg

Annons

Annons

Till toppen av sidan