Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Csaba Bene Perlenberg

ledare borgerlig

Csaba Bene Perlenberg
Perlenberg: Kina erkänner kraften i svensk yttrandefrihet

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende borgerlig.

Bild: TT, Pär Grännö

Annons

OPINION. Diktaturer är ömma skapelser. Oviljan att hantera pluralism och yttrandefrihet leder ständigt till överreaktioner. När det gäller Kina och dess ambassad i Sverige har kommunistregimens lakejer gjort det till en banal hobby att genom e-postmeddelanden från ambassaden i Stockholm försöka tillrättavisa och skrämma svenska publicister och journalister närhelst regimen känner sig utsatt för orättvis behandling – det vill säga då diktaturens övergrepp, lögner och diverse odemokratiska vedervärdigheter och aggressioner påtalas och belyses av en fri och självständig press och media.

Annons

Annons

Risken är tyvärr uppenbar att massmailandet med uppläxningar och mer eller mindre förtäckta hot till svenska skribenter blir normaliserat och därmed tas som ett självklart inslag i granskningen av Kinas styre. Därför är det viktigt att uppmärksamma varje enskilt fall – och påtala det absurda i den kinesiska ambassadens agerande. Inget annat land har systematiserat försök att så öppet kväsa rapportering och debatt i Sverige som Kinas diplomatiska serie-mailare i Stockholm.

Än en gång har en svensk skribent förargat Pekings utsända: Efter en krönika i branschtidningen Journalisten fick författaren och debattören Kurdo Baksi samt redaktionen snarstuckna e-postmeddelanden från Kinas ambassad. Krönikan hade rubriken "70 månader sedan Gui Minhai sattes bakom galler" och berörde Kinas kidnappning av den svenska medborgaren, poeten och förläggaren Gui Minhai. Baksi konstaterade bland annat att:

"För något som för oss är självklart – yttrandefriheten – har Gui Minhai betalat ett högt pris. Sedan oktober 2015 nekas han advokat, familjebesök, besök av svenska diplomater – ja, all kontakt med omvärlden. Vi vet inte ens i vilket fängelse han hålls gömd.  I februari i fjol dömdes han till tio års fängelse för ett uppdiktat ”brott”: ”tillhandahålla information till främmande makt”."

Annons

För dessa och andra formuleringar menade ambassaden att Kurdo Baksi ägnat sig åt en "hatkampanj" och "smutskastning" – löjeväckande strunt som visar på att Kina tycker mycket illa om att bli påminda om sina diktaturfasoner.

Kinas erkännande om kraften i svensk yttrandefrihet förpliktigar oss att fortsätta använda den.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy