Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Csaba Bene Perlenberg

ledare borgerligJönköping

Csaba Bene Perlenberg
”Kina är en rättsstat”, pyttsan

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende borgerlig.

Kinas ambassad i Stockholm läser JP:s ledarsida.

Bild: AP

Annons

JP Ledare har mottagit ett genmäle från Kinas ambassad i Stockholm. Redaktionen svarar direkt.

GENMÄLE. Det finns sakfel i ledaren ”Kina erkänner kraften i svensk yttrandefrihet” som publicerades i Jönköpings-Posten den 23 augusti. Därmed är artikelns slutsatser också felaktiga. Vi vill härmed presentera fakta.

Kina är en rättsstat. I Kina är alla lika inför lagen. Enligt den kinesiska nationalitetslagen har Gui Minhai frivilligt återställt sitt kinesiska medborgarskap och avsagt sig sitt svenska medborgarskap. Vissa individer sjunger mänskliga rättigheters lovsång men respekterar inte Gui Minhais egen rätt att välja sin egen nationalitet, predikar för andra om lag och rättigheter men respekterar inte Kinas hantering av ärendet i enlighet med kinesisk lag och lagbaserad styrning, och applåderar bara sin egen yttrandefrihet för att ljuga och hetsa till hat, men förnekar andra från rätt att göra förtydliganden. Detta avslöjar deras starka dubbla standard.

Annons

Annons

Yttrandefrihet är ett gemensamt värde för hela mänskligheten. Vi stödjer yttrandefrihet, men vi har nolltolerans mot lögner som skadar Kinas intressen, vilket namn de än förs fram under. Det är vår förhoppning att ni förkastar dubbelstandarden, respekterar fakta och vidtar konkreta åtgärder att försvara mänskliga rättigheter, yttrandefrihet och rättsstatsprincipen. Vi hoppas också att Jönköpings-Posten kommer att publicera vårt brev och hålla era läsare sakligt informerade.

Kinas ambassad i Sverige

Svar Direkt:

Det finns inte bara sakfel i ambassadens genmäle. För ett svar som påtalar vikten av fakta, för sig ambassaden med häpnadsväckande lögner. För det första: Kina är inte en rättsstat i enlighet med någon existerande, vedertagen standard. Kina är en enpartistat vars diktatur förvägrar sitt eget folk yttrandefrihet, rätten att välja sina egna demokratiska representanter och omöjliggör en självständig och fri press.

I den fristående organisationen World Justice Projects index 2020, som mäter frihet och rättvisa i världens rättsliga system, placerade sig Kina på plats 88 av 128 stater (Sverige återfinns på plats 4). WJP konstaterar att Kina ”inte förtjänar att kallas för en rättsstat”.

Vad gäller den svenska medborgaren, förläggaren och poeten Gui Minhai är det uppenbart att han blev kidnappad från sitt semesterhem i Thailand och förd till Kina mot sin vilja som vedergällning för sin förlagsverksamhet i Hongkong. Gui Minhai har inte sagt upp sitt svenska medborgarskap och förvägras att träffa familj eller svensk ambassadpersonal under sin illegala fångenskap.

Annons

Annons

Om detta kommer Jönköpings-Postens läsare att även framöver hållas sakligt informerade. Det är JP Ledares ärliga förhoppning att Kinas ambassad respekterar fakta och vidtar konkreta åtgärder för att försvara mänskliga rättigheter, yttrandefrihet och rättsstatsprincipen.

Csaba Bene Perlenberg

Politisk redaktör Jönköpings-Posten

LÄS MER: Kinas ambassad utövar påtryckningar mot JP - ansvarige utgivaren: ”Jag undrar om de själva tror på vad de skriver”

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy