Annons

Annons

Annons

Jönköping

Debatt
Kunskapen om rasism måste öka i Jönköping

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Vi vill säkerställa att kunskapen om antisemitismens fasor inte går i glömska i Jönköping, skriver David Gerson och Ilan De Basso.

Bild: Jasmin de Freitas, TT, Elin Elderud

Annons

DEBATT. Främlingsfientlighet, rasism och antisemitism ökar återigen i Sverige och utvecklingen i Jönköping följer tyvärr landet. Normaliseringen av högerextrema krafter bidrar och hatet riktas nu återigen mot historiskt utsatta grupper. Det går så att säga lätt att plocka upp tråden och gå i gamla stövelspår igen.

Tidigt i somras målades ett hakkors utanför Alfred Dahlinskolan i Huskvarna. Det är lätt men felaktigt att avskriva det som ett pojkstreck. För några veckor sedan delades det ut nazistiska flygblad på olika ställen i kommunen. De senaste veckorna har vi kunnat ta del av vittnesmål om rasism gentemot vårdpersonal i vårt län.

Även om vi lever i en tid där fakta och utbildning är mer tillgängligt än någonsin, så innebär det också att rasism och konspirationsteorier är mer tillgängligt än någonsin. Här har skolan en viktig uppgift: den behöver kompensera för den bild av verkligheten som sprids på sociala medier, via flygblad och vid köksborden. Den som gör att våra medmänniskor misstänkliggörs. Vi kommunpolitiker behöver säkerställa att Jönköpings ungdomar i skolan får chansen att förstå farorna med främlingsfientlighet, rasism och intolerans. Vi behöver ge dem verktyg att bedöma och kritisera den historieförfalskning som cirkulerar på nätet.

Annons

Annons

I takt med att överlevare från olika folkmord och utrensningar nu lämnar oss, behöver verktyg tas fram för att undervisa om och förstå vår historia. Bara så kan vi förstå vår samtid. Utan kunskap ökar risken för att det händer igen. Historien under 1900-talet är allt för dominerad av de övergrepp som följer av okunskap och intolerans. Allt för många grupper delar detta samma fruktansvärda öde. Judeutrotningen, folkmordet på assyrier-armenierna och utrensningarna i forna Jugoslavien är tyvärr bara några av alla exempel. Ignorans, okunskap, främlingsfientlighet och nationalism förenar deras öde. Svensk skola ska inte glömma.

Vi vill säkerställa att kunskapen om antisemitismens fasor inte går i glömska. Våra barn och ungdomar ska förstå drivkrafterna bakom folkmord och få vittnesmål om följderna. Före nästa läsår vill vi se en plan för hur varje elev i Jönköpings skolor ska få kunskap och verktyg för att sätta främlingsfientlighet, intolerans och rasism i relation till FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna. För bara genom kunskap och utbildning kan vi motverka de krafter som målar hakkors på kommunala skolor och avvisar läkare med annan hudfärg.

David Gerson (L)

Gruppledare i Jönköpings fullmäktige

Ilan De Basso (S)

Kommunalråd i Jönköping

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan