Annons

Annons

Csaba Bene Perlenberg

ledare borgerlig

Csaba Bene Perlenberg
Perlenberg: Vem har rätt om Löfven?

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende borgerlig.

Bild: TT, Pär Grännö

Annons

OPINION. I Sverige har omdömena om Stefan Löfven efter avgångsbeskedet i huvudsak varit artiga. Politiska motståndare och diverse liberala och borgerliga ledarsidor kan inte anklagas för att ha ägnat sig åt skadeglada karaktärsmord. När Svenska Dagbladets politiska redaktör Tove Lifvendahl kommenterar Löfvens avgång heter det att: "Nu lämnar Stefan Löfven partiledarskapet och statsministerämbetet, med hänvisning till att det är ”det bästa för partiet”. Det kanske det är. Men det går inte att undkomma känslan av en kapten som flyr det sjunkande skeppet utan att se besättningen i ögonen."

Det är ett omdöme som knappast rubbar Stefan Löfvens nattsömn.

Hårdare ord uttalas från vårt södra grannland. I Danmark, där det är en journalistisk paradgren att använda Sverige som spottkopp och avskräckande exempel, har tongångarna varit särskilt hårda.

Annons

Danska tabloiden Ekstra Bladet, känd för sin stenhårda och ur svenskt perspektiv bitvis gränslösa journalistik, utropar i rubriken till en ledare i går torsdag: "Grattis Sverige" och fortsätter: "Löfven har varit en eländig statsminister. Faktiskt i enastående grad inkompetent när det gäller den mest grundläggande uppgift ett lands ledare har, som är att skydda lag och ordning och säkerställa trygghet för landets medborgare. Det är på Löfvens vakt som Sverige på riktigt har utvecklats till ett gängland."

Annons

Den osignerade ledaren fortsätter med en veritabel textuell arkebusering: "Det enda goda som finns att säga om Stefan Löfven, är: "Under sina sju år som statsminister har han bevisat att det politiskt korrekta förhållningssättet att en välfärdsstat är ett världsengagemang är både naivt och självdestruktivt."

I morgontidningen Politiken skrivs ett kort ledarstick där ingressen sammanfattar innehållet: "Äntligen avgick Stefan Löfven. Det är välbehövligt" (23/8). Tidningens litteraturredaktör Jes Stein Pedersen, som ingår i ledarkollegiet, avslutar: "Med hans avgång får man hoppas, att Sverige får det ledarskap, som vågar konfrontera de problem, som hotar att få det gamla folkhemmet att upplösas.

Annons

Betydligt hövligare är det på ledarsidan i finska Hufvudstadsbladet, där ledarskribenten Tommy Westerlund ger både ris och ros: "Stefan Löfven är egentligen den svenska socialdemokratin personifierad – alldaglig, trygg, lugn och lagom. Han är ingen gudabenådad talare, ingen vass debattör och folkuppviglare. Men den tidigare fackföreningsledaren är en skicklig taktiker [...] Med de här förmågorna lyckades Löfven spräcka det borgerliga samarbetet och vinna över både Centern och Liberalerna till ett samarbete med sossarna."

Annons

Sanningen om Stefan Löfvens gärning finns kanske någonstans mittemellan Danmark och Finland – i Sverige.

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy