Annons

Annons

Annons

Annons

ledare borgerlig

JP Ledare: Lyssna på Lars Adaktusson

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende borgerlig.

Lars Adaktusson (KD) slår ett slag för kristdemokratiska värderingar.

Bild: TT

Annons

HUVUDLEDARE. Lars Adaktusson skådar slutet på sin gärning som riksdagsledamot. Eller? Sedan tidigare har kristdemokraten meddelat att han avböjer omval. Kanske är det en slags ödesmättad frihet som gör att Adaktusson inte darrar på manschettknapparna i en glödande debattartikel i Svenska Dagbladet – en slags appell om det kristdemokratiska partiets själva skälvande själ.

Annons

Annons

Rubriken "Därför kan KD inte bilda block med SD" är en formulering som bara för ett par år sedan hade varit otänkbar. Nu handlar det om politisk hygienisk renhållning, givet Ebba Buschs kappvändning.

Adaktusson sätter ord på det som många tysta kristdemokrater tycker: "Behovet av en kristdemokrati som sätter människo­värde framför maktinnehav blir inte tydligare än i ett debattklimat där begreppet flykting kommit att bli synonymt med brottslighet och terrorism."

Noterbart är också att Lars Adaktusson värjer sig mot att benämna Kristdemokraterna som ett högerparti. Om detta går det givetvis att invända, men vad som förtjänar att påpekas gång efter annan är att Sverigedemokraterna, det parti som Ebba Busch tror sig kunna tämja, själva inte identifierar sig som ett borgerligt parti. I den ekonomiska politiken är SD ett dyrt vänsterparti. Med drömmar om en svällande statsapparat och höjda bidrag står Sverigedemokraterna på kors och tvärs mot allt vad kristdemokratisk ekonomisk politik heter.

Även ekonomisk politik är uttryck för grundläggande värderingar och ideologi. Bortom den moraliska dimensionen finns det strikt praktiska skäl för KD att lyssna på Lars Adaktusson.

JP 27/8 2021

LÄS MER: Perlenberg: Inte en siffra rätt om SD:s ekonomiska politik

Annons

Annons

Till toppen av sidan