Annons

Annons

Annons

Annons

ledare borgerlig

Mathias Bred: KD tar Centerns nisch

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende borgerlig.

Centern och Annie Lööf har lämnat ett stort fält öppet när de valt att lämna landsbygden för att attrahera Tesla-körande övre medelklass i storstäderna, skriver Mathias Bred om KD:s stabila ställning i opinionslandskapet.

Bild: TT

Annons

OPINION. De som hoppas att KD och Ebba Busch ska åka ur riksdagen 2022 kommer att bli besvikna. KD står faktiskt ovanligt starkt.

Den som följer utspelen från Aftonbladets socialdemokratiska ledarsida vet att där finns något som liknar en besatthet av Ebba Busch (AB 27/8). Det är inte konstigt för Socialdemokraternas bästa chans att bevara makten efter 2022 är att något av de mindre borgerliga partierna faller ut. Liberalerna må vara det parti som ligger mest i farozonen men uppenbarligen hoppas de socialdemokratiska kampanjmakarna att man även ska kunna undergräva KD.

Annons

Kanske fick drömmen ny näring när Lars Adaktusson (KD) gick ut och kritiserade Buschs linje i frågan om samarbete med SD (SvD 25/8). Och visst, Adaktusson tar upp en kritik som har klangbotten inom partiet. Det finns många kristdemokrater som tycker att Ebba Busch har en för hård ton i frågor om migration och kanske även brott och straff. De skulle önska att KD låg närmare Centern i dessa frågor.

Annons

Men Adaktussons kritik handlar mest om tonläget. Det finns ingen tydlig falang som vill byta ut Ebba Busch. Inte heller finns det någon motkandidat. Det gör Ebba Buschs ställning historiskt stark. Partiet har inte varit så samlat som det är idag sedan Alf Svenssons tid.

Dessutom ligger KD ganska bra till i opinionen. I senaste SCB-mätningen från i maj fick KD stöd av 4,5 procent av de svarande. I motsvarande mätning på våren 2017 fick KD stöd av 3,2 procent. Ändå gjorde man ett valresultat 2018 på 6,3 procent.

Små partier har ofta en hängmatteprofil i opinionssiffror. Med detta menas att de toppar i valen, medan de däremellan ligger lägre. Effekten beror delvis på att de små partierna får mer utrymme i media under valrörelser. I KD:s fall stärks den effekten av att man har många lojala väljare som verkligen går och röstar på valdagen. KD stärks också av man i leden har många vana och engagerade föreningsmänniskor som är duktiga på att stötta med allt praktiskt under en valrörelse. KD är för att använda en så kallas klyscha ”bäst när det gäller”.

Till detta kommer att KD verkar hamna rätt i sakpolitiken när de nu väljer ett tydligare fokus på landsbygden. Centern har lämnat ett stort fält öppet när de valt att lämna landsbygden för att attrahera Tesla-körande övre medelklass i storstäderna. Det som saknas är ett högerparti för landsbygdens människor och här kan KD hitta sin nisch. Ebba Busch kan bli alternativet för den som 2022 vill se en borgerlig regering och en nystart för landsbygden.

Mathias Bred

Politisk redaktör Svenska Nyhetsbyrån

Till toppen av sidan