Annons

Annons

Annons

Annons

ledare borgerlig

Mathias Bred: Slutförvara de gröna utanför regeringen

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende borgerlig.

Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi och Per Bolund förhalar slutförvaringen.

Annons

OPINION. Under förra veckan väntade svensk industri oroligt på besked från regeringen. Skälet var att mellanlagret för använt kärnbränsle som finns i Oskarshamn varit på väg att bli fullt. Regeringen behövde fatta beslut om att utöka kapaciteten om inte kärnkraften skulle tvingas stänga ned före år 2024. Till saken hör att det sedan länge finns en ansökan från Svensk Kärnbränslehantering, SKB, om att både utöka mellanlagret i Oskarshamn och bygga ett slutförvar i Forsmark.

Frågan har gått igenom alla instanser och har stöd hos invånarna i Östhammars och Oskarshamns kommuner. Bollen har alltså legat hos regeringen. Ett klartecken skulle vara viktigt för förutsägbarheten i svensk energiförsörjning. Trots att frågan om mellanförvar rimligen är viktigt både ur ekonomi- och klimathänsyn sa regeringen inte flaska om frågan under lång tid. Beslutet var inte ens på dagordningen inför regeringens torsdagsträff. Så lite verkade Socialdemokraterna och Miljöpartiet bry sig.

Annons

Annons

Men så kom beskedet från miljö- och klimatminister Per Bolund (MP): Regeringen säger visserligen ja till mellanlagringen, men delar upp ansökan varvid den viktiga frågan om slutförvar blir hängande i luften. Detta är en liten delseger för de gröna som velat se en sådan uppdelning. Det är uppenbart för alla att det är Miljöpartiet som spökar: MP vill ha bort svensk kärnkraft och genom att dröja med viktiga beslut framstår hela energislaget som opålitligt. Företag verksamma inom basindustrin tänker sig för både en och två gånger innan de investerar i Sverige. Att svajig elförsörjning är på väg att driva klimatsmart produktion och svenska jobb ur landet verkar inte bekomma regeringen.

Hur Miljöpartiets strategi att ta bort kärnkraften rimmar med ambitionerna om snabb klimatomställning står skrivet i stjärnorna. Symptomatiskt för regeringen Löfvens kommunikation är att Oskarshamns kommun, som berörs mest av beslutet, fick besked via nyhetsbyrån TT. Då är det ändå Socialdemokraterna som styr i Oskarshamn och de är förståeligt nog besvikna på partivännerna i regeringen. Nu uppstår frågan om regeringen har tänkt att göra mellanlagringen permanent. Något som Oskarshamnsborna inte sagt ja till.

Det går inte att fortsätta med halvdana fem-i-tolv-beslut om kärnkraften. Den är alldeles för viktig för svensk industri och svenskt klimatarbete för att MP ska få lov att äventyra den. Kärnkraften står för 40 procent av Sveriges energi. Utan kärnkraften hade vi inte kunnat vara den utvecklade världens mest fossilfria industrination. Att stänga ned kärnkraften samtidigt som FN manar världens länder att minska klimatutsläppen vore huvudlöst. Det är därför inte seriöst att Socialdemokraterna tillåter sig att vara beroende av MP i frågan om kärnkraft.

En gång i tiden vinnlade sig Socialdemokraterna om att förankra långsiktigt strategiska frågor med de stora oppositionspartierna. Det finns en klar majoritet i såväl riksdagen som hos svenska folket för att fortsätta med svensk kärnkraft. Det är dags att de stora partierna tar ansvar för att det också blir så.

Mathias Bred

Politisk redaktör Svenska Nyhetsbyrån

Annons

Annons

Till toppen av sidan