Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Jönköpings län

Debatt
Jakob Olofsgård (L): Landsbygden behöver en ny, borgerlig regering

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Jakob Olofsgård (L), riksdagsledamot för Jönköpings län. Foto: Magnus Fröderberg.

Annons

DEBATT. Sverige behöver en regering som ser till att hela landet får leva. Därför väljer jag, som mitt första uppdrag som riksdagsledamot, att tillsammans med Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni i dag besöka lantbruk, trähusindustri och länsbor.

I tider av pandemi har en levande landsbygd och natursköna skogar mångdubblats i värde för alla som kämpat med hemmakontorets instängdhet. Genom min uppväxt på ett lantbruk på småländska höglandet vet jag att bakom alla dessa idylliska byar, gårdar och naturområden ligger blod, svett och tårar. En kamp för att både orka med och hålla fast vid sitt livsval - att bo och arbeta på landsbygden.  

Men den rödgröna regeringen ser inte hela landets behov, utan är fixerade på Stockholm. Det är ohållbart. Unga människor på landsbygden upplever i dag samma slags utanförskap som unga i förorterna, att andra ser ner på din ort eller saknar samma möjligheter som unga har i stan och tvingas flytta, trots att man inte alltid vill. 

Annons

Annons

Det måste bli enklare att utbilda sig, jobba och driva företag oavsett var i landet man bor. Ingen ska känna oro över att det inte skulle finnas arbete, sjukvård eller äldreomsorg till dem. Skolan och LSS ska vara statlig, så att kvaliteten inte avgörs av om just din kommun för stunden måste göra besparingar.  

Därför har vi i Liberalerna tagit fram ett brett reformprogram för att undanröja hinder i människors och företags vardag. Den nybyggaranda, företagsamhet och framtidsoptimism som finns i Jönköpings län är viktig och måste tas till vara på. Vi föreslår bland annat: 

Värna äganderätten och gynna ett mer varierat skogsbruk

Det finns inga som värnar mer om naturen än de som varje dag lever nära den. Därför måste det vara fullt möjligt att både värna äganderätten och att ta ett biologiskt ansvar. En sådan väg är att gynna ett mer varierat skogsbruk. Men då måste markägare känna sig trygga att kunna fortsätta driva sitt skog- och lantbruk genom att staten ger dem ett fortsatt förtroende att göra detta hållbart och ansvarsfullt. 

Underlätta för en fungerande bostadsmarknad på landsbygden

Det är många som vill bo kvar på sin uppväxtort eller flytta ut på landsbygden. Trots en god ekonomi och en god kapitalinsats beviljas inte alltid banklån. Vi vill se att statliga lån ska kunna komplettera ett banklån, givetvis långsiktigt och hållbart för att inte sätta personer i skuldfällan. För en mer levande landsbygd behöver strandskyddet, där inga betydande naturvärden hotas, mjukas upp, detta vet mindre kommuner bäst själva.

Annons

Annons

En närmare och mer personlig poliskår

Ingen vill bo där det är otryggt. Den förstärkning av polisväsendet som just nu pågår måste komma hela landet till del. Polisen måste få möjligheten och förutsättningen att bli än mer synlig ut till varje länsgräns. 

Sverige behöver förändring och vi kommer långt med lite mer sunt liberalt bondförnuft. Den rödgröna regeringen ser inte hela landets behov, utan är fixerade på Stockholm. Det är ohållbart. Liberalernas besked är tydligt: Vi vill se en liberal, borgerlig regering. 

Jakob Olofsgård (L)

Riksdagsledamot för Jönköpings län

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy