Annons

Annons

Annons

ledare borgerlig

Joakim Broman: Stärk grundlagen

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende borgerlig.

Joakim Broman.

Annons

OPINION. Sveriges grundlag behöver ett starkare skydd. Det skriver C-ledaren Annie Lööf och partiets talesperson i konstitutionella frågor, Linda Modig på DN Debatt (30/8). Centerpartisterna pekar bland annat på utvecklingen i Ungern och Polen som varnande exempel. Där har pressfriheten attackerats, domstolarnas oberoende urholkats och public service stöpts om för att tjäna regeringarnas syften.

Annons

Annons

C vill bland annat göra det svårare och trögare att ändra grundlagen – riksdagsbeslut om grundlagsändringar ska fattas med kvalificerad majoritet och måste upprepas efter ett ordinarie val – och stärka domstolarnas oberoende. Man vill också införa en författningsdomstol som ska kunna pröva om en lag strider mot grundlagen.

I slutet av juni föreslog L-ledaren Nyamko Sabuni i princip samma saker (SvD 26/6). Och i mars lade Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer fram ett program för att stärka den liberala demokratin, som bland annat inkluderade trögare grundlagsändringar och stärkt oberoende för domstolarna (DI 4/3).

Förslagen är angelägna men reformer på området har varit svåra att få till. Socialdemokraterna har alltid varit en bromskloss i desa sammanhang. Som Pontus Almquist skriver i Upsala Nya Tidning (30/8) kallade Olof Palme Europakonventionen för en "juridisk lekstuga”. Strömmer pekar på att S motsatte sig de mest liberala reformförslagen i grundlagsutredningen 2011, och motvilligt anpassade sig till resten. S avskaffade också den obligatoriska lagrådsgranskningen av regeringens förslag. Det enda förslag Stefan Löfven (S) lagt fram på området sedan 2018 har handlat om att göra det svårare för riksdagen att avsätta regeringar.

Det är inte bara domstolarnas och mediernas oberoende som behöver skyddas, utan även universitetens och den fria forskningens. Den svenska äganderätten är fortfarande relativt svag, något Centern drev på för att ändra i och med Januariavtalet. Sverige får också återkommande internationell kritik för bristande antikorruptionslagstiftning. Det finns mycket kvar att göra när det gäller grundlagen, och konstitutionella processer tar tid. Desto större anledning att börja snarast.

Joakim Broman

Chefredaktör Liberala Nyhetsbyrån

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan