Annons

Annons

Annons

Csaba Bene Perlenberg

ledare borgerligBadhusmiljonerna

Csaba Bene Perlenberg
Sökes: En opposition i Jönköpings kommun

Text

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende borgerlig.

Bild: Angelica Bengtsson, Pär Grännö

Annons

OPINION. Tusentals namnteckningar i protest. Offentligt bråk inom Moderaterna i Jönköping. Protester från Funktionsrätt Jönköping som menar att frånvaron av relaxavdelning och äventyrsbad påverkar personer med funktionshinder samt deras familjer, givet att alternativ till andra bad och verksamheter kräver remisser och längre resor som inte täcks av färdtjänst. Och en intensiv debatt om den stora prislappen – den enskilt största investeringen i Jönköpings moderna historia. Reaktionerna på Rosenlundsbadet 2.0 som ska ersätta det befintliga badet har varit många – och högst berättigade. Tyvärr har debatten troligtvis uppkommit alldeles för sent för att kunna påverka planerna ens på marginalen.

Annons

Invändningarna mot badhuset i Jönköping är, må det erkännas, delvis smått unika. Det är inte främst den ohemula kostnaden som fått tusentals Jönköpingsbor att låna ut sin namnteckning i protest mot det nya badet. I stället är det att kommunen för den nätta summan av strax under 900 miljoner kronor inte får en modern relax- och äventyrsdel, något som många menar att en stad av Jönköpings storlek och med kommunens tillväxtambitioner självklart ska ha.

Annons

Det är en rimlig invändning, även om det finns fler underliggande frågor av än större betydelse: Vad ska en kommun egentligen satsa pengar på, vad är rimligt att ett badhus ska få kosta och är det egentligen en del av en kommuns kärnverksamhet att finansiera och driva ett äventyrsbad?

I en debattartikel i Jönköpings-Posten i dag (kan läsas på insändarsidorna) menar Idrottsallians Jönköpings ordförande att kommunen gjort en bra planering men att kommunikationen lämnat en del att önska. Det ligger mycket i det. Trots ett politiskt samtal om ett nytt kommunalt badhus som pågått under 10 års tid verkar många Jönköpingsbor ha tagits på sängen av vad som uppfattas vara ett beslut från klar himmel.

Att budhuset väcker så starka reaktioner är ett underbetyg för både politikens och kommunens process att få med sig kommuninvånarna. Det riskerar kanske inte att få lika stora lokalpolitiska konsekvenser som exempelvis den infekterade Västlänksfrågan i Göteborg, men är ännu ett exempel på ett stort kommunalt projekt som kan uppfattas vara tondövt och fartblint.

Annons

Förtroendefrågan är en aspekt av problematiken, den politiska en annan.

För Moderaterna är badhusfrågan ett betydligt större problem än att det återigen blottat interna problem med olika uppfattningar och inriktningar i lokalföreningen. Framför allt har Moderaterna försatt en unik möjlighet att profilera sig som en självständig opposition. Balansen mellan att å ena sidan signalera till väljarna att man är kapabel att ta ansvar i stora, avgörande frågor och våga gå sin egen väg å andra sidan, är ibland hårfin. Just det är en del av det politiska hantverket – att våga och orka erbjuda ett gångbart alternativ. Att inte automatiskt vara för eller emot utan visa Jönköpingsborna att det finns andra lösningar.

Inför valet nästa år hade Moderaterna behövt en tydlig valvinnande fråga som engagerar väljarkåren. I dagsläget saknar partiet en sådan. I stället riskerar Moderaterna att straffas av de kommuninvånare som önskat att det funnits en kraftig opposition genom värsta tänkbara konsekvens – samma apati som Moderaterna verkar lida av.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan