Annons

Annons

Annons

ledare borgerlig

Vykort från Tallinn: Gustaf Göthberg (M) om ett vilset Europa

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende borgerlig.

Behovet av mer europeiskt samarbete blir allt mer tydligt, skriver Gustaf Göthberg (M) i en gästkrönika på JP:s ledarsida.

Bild: TT

Annons

Det kom ett vykort till JP:s ledarredaktion med en utlandsrapport från Lennart Meri-konferensen i Tallinn under den gångna helgen, signerad Gustaf Göthberg (M), utrikesdebattör.

GÄSTKRÖNIKA. I Tallinn märks redan hösten under de dagar som Lennart Meri-konferensen avhålls. Löven singlar från träden i samma takt som kön till snabbtesterna på konferenshotellet för de få ovaccinerade som deltar. En ögonblicksbild som var helt främmande förra gången denna säkerhetspolitiska konferens avhölls.

Lennart Meri-konferensen, döpt efter den legendariske estniske presidenten som ledde landet till frihet på 1990-talet, samlar ett hundratal politiker, forskare och journalister för att tillsammans resonera kring de problem vi står inför – som region, kontinent och värderingsgemenskap. Och problemen är i vanlig ordning inte få.

Det amerikanska uttåget i Afghanistan och sveket mot dess obeväpnade, oskyldiga befolkning dominerar även samtalen i Tallinn. Det är alldeles uppenbart att de europeiska förväntningarna på ett förnyat amerikanskt ledarskap i världen varit för högt ställda. Och det är alldeles uppenbart att Europa återigen sett sig hamna i baksätet i en stor internationell händelse. Medan Kina och USA haft direkta kontakter med talibanerna både innan, under och efter uttåget har åtminstone EU drabbats av politisk förlamning.

Annons

Annons

Medan vissa länder, som de baltiska länderna, Tjeckien och Nederländerna agerat modigt och ansvarstagande i frågor som rör Belarus, Hongkong, uigurernas situation i Xinjiangprovinsen eller Afghanistan, har EU som hel- och enhet inte formerat sig.

Även i andra frågor blir behovet av mer europeiskt samarbete tydligt. Få globala industrier styrs från Europa. Tillverkningsindustrin är en bråkdel av den brukade, även om viss återhämtning skett de senaste åren. Elaka tungor antyder att allt USA gör på den internationella scenen baseras i deras antipati mot Kina och EU gör som USA fast för sent, för lite och för ofokuserat. Det lämnar Kina till att vara den enda makt i världen som faktiskt driver en egen agenda, baserad på egna intressen och värderingar. Det går givetvis att hitta hål i denna argumentation, men den fångar essensen i geopolitiken för stunden: Var finns politisk vilja, ambition och nytänkande i Europa?

Samtalen i Tallinn om mer europeiskt samarbete påminde om ett par ord som fällts av Lennart Meri om varför det var viktigt för Estland att bli en del av en europeisk gemenskap och värja sig mot den sovjetiska andedräkten i landets nacke. Orden sades av en man som för trettio år sedan ledde sitt land till frihet från Sovjetunionen och upprepades av Carl Bildt i hans linjeanförande på konferensen och äger aktualitet också i dag. ”Aldrig ensamma igen.”

Gustaf Göthberg (M)

Politiker aktiv i Göteborg samt utrikesdebattör

Fotnot. Lennart Meri var Estlands president mellan 1992 till 2001. Förutom sin politiska gärning för Estlands självständighet var Meri även en tongivande författare och filmregissör.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan