Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Familjens förebyggande roll får inte underskattas

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Inga akuta insatser kan eller kommer att fungera om de inte kombineras med skarpa förebyggande åtgärder, skriver Andreas Carlson (KD) och Ebba Busch (KD).

Bild: TT

Annons

DEBATT. Sverige plågas av en våldsepidemi. I skrivande stund har 195 skjutningar inträffat under årets 241 dagar. Risken är stor att siffran över skjutningarna inte längre står sig när du läser den här artikeln. Men problemet är detsamma.

Våldet drabbar långt fler än de som träffas av kulorna. Oräkneliga oroliga människor frågar sig om det är säkert att låta barnen leka ute, att gå ut och njuta av höstens skiftande färger eller att bara springa ner till kvartersbutiken efter en liter mjölk. Vi anpassar våra rörelsemönster. Finner oss i att leva under hot. Nu senast har vi kunnat läsa om hyresgäster som inte längre kan använda sina tvättstugor – de har blivit kontor för gängens vapen- och narkotikaaffärer.

Annons

Allt detta kräver akuta och konsekventa insatser. Men, och detta är viktigt, kom även ihåg detta: Inga akuta insatser kan eller kommer att fungera om de inte kombineras med skarpa förebyggande åtgärder. Som socialt engagerade kristdemokrater är vi sedan länge medvetna om de här sambanden, men de tål att upprepas igen.

Annons

Så gott som varje ung människa formas först, mest och främst i det egna hemmet. Av den egna familjen. Föräldraansvaret är en viktig nyckel när det gäller att stoppa nyrekryteringen till kriminella gäng. Inte minst eftersom gängen allt oftare använder sig av barn i låg- och mellanstadieålder som inte kan lagföras. Därför reagerade vi kristdemokrater så starkt när regeringens strategi "Tillsammans mot brott" inte ens nämnde ordet ”familj”. Vi drev på i riksdagen för att få in familjeperspektivet – men voteringen gick oss emot. Det understryker ytterligare hur fel Sverige agerar. Man kan inte lösa ett problem om man inte förstår dess orsaker.

Även civilsamhället spelar en helt avgörande roll. Inte minst för den som vill bryta ett livsstilskriminellt liv och kanske helt saknar relationer och kontakter i den laglydiga världen. Hur många har inte fått hjälp av Kriminellas Revansch i Samhället? Av kyrkor som bistår med mat, tak över huvudet och en axel att gråta ut mot? Av organisationer som på djupet förstår hur tillvaron slits sönder av missbruk?

När vi tar strid för gåvoavdraget så handlar det inte om ”välgörenhet” som många till vänster föraktfullt kallar det. Utan om att bevara och försvara en central del av samhällets sociala infrastruktur. Myndigheter har sitt jobb att göra, men de kan inte erbjuda den gemenskap som en annan människa kan.

Annons

Annons

Däremot måste de kunna göra sitt arbete, i de fall då föräldraansvaret inte tas eller de civila insatserna inte räcker till. Därför driver vi på för att bland andra skolor, fritids och socialtjänst ska kunna dela information med varandra. De måste kunna samarbeta när de stödjer en ung människa på glid, inte hållas isär.

Vår stora uppgift under åren som kommer måste därför vara att visa att de här spiralerna kan brytas, att skottsalvorna kan stoppas och tryggheten återvinnas. Det arbetet kommer behöva utföras med fast hand och på alla fronter. Med akuta insatser och med ett starkt, empatiskt och konsekvent förebyggande arbete.

Vi kristdemokrater kommer inte att backa från den uppgiften.

Ebba Busch (KD)

Partiledare

Andreas Carlson (KD)

Rättspolitisk talesperson och riksdagsledamot från Mullsjö, Jönköpings läns valkrets

Annons

Annons

Till toppen av sidan