Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Jönköpings län

Debatt
Hade S fått som de velat hade JU inte ens funnits

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Den privata stiftelsen JU tillkom tack vare den moderatledda regeringen Bildt 1991-94 som konfiskerade de då existerande löntagarfonderna, skriver Mats Green (M). Foto: Fredrik Wennerlund.

Annons

DEBATT. I en debattartikel på Jönköpings-Postens debattsida den 16/8 framför riksdagskollegan Carina Ödebrink (S) påståenden som föranleder en undran om en tillfällig svacka i omdöme och nyans när hon hävdar att Jönköping University med moderat politik inte kunnat välkomna drygt 6 000 studenter till höstens terminsstart.

Annons

De lösa, svepande och direkt felaktiga påståenden som görs i debattartikeln följs inte upp med ett enda faktabelägg i densamma överhuvudtaget. Hade jag velat skjuta hårt mot Ödebrink och Socialdemokraterna hade jag erinrat om det faktum att om det varit upp till Socialdemokraterna på nationell nivå hade Jönköping University inte funnits överhuvudtaget till att börja med. Detta eftersom den privata stiftelsen JU tillkom tack vare den moderatledda regeringen Bildt 1991-94 som konfiskerade de då existerande löntagarfonderna och lät en del av dessa gå till bildandet av stiftelsen Högskolan i Jönköping samt Chalmers i Göteborg. Detta under först högljutt motstånd, och sedan motvillig acceptans, från det socialdemokratiska partiet.

Annons

Dock vill jag vara tydlig med det stöd och stora insatser för vår högskola som socialdemokratiska kommunal- och regionalpolitiker, jag vill exempelvis framhålla tidigare landstingsrådet Lars Isaksson, gjort tillsammans med oss Jönköpingsmoderater och företrädare för många övriga partier.

Utan dessa gemensamma insatser hade inte vår högskola funnits i sin nuvarande form och heller inte haft den helt avgörande betydelsen för Jönköpings kommuns och läns starka och positiva utveckling under de senaste trettio åren.

Låt mig avsluta med att konstatera att vi moderater har föreslagit samma anslag som regeringen för forskningen, men där vi har mer forskningspengar till bland annat ny kärnkraft. Vidare föreslår Moderaterna att en högre del av anslagen ska baseras på prestation än idag och där samtliga lärosäten konkurrerar i samma grupp, något som i synnerhet gynnar lärosäten som Jönköping University och Chalmers.

Annons

Socialdemokraterna och Carina Ödebrink behöver fokusera på att hantera den rekordhöga långtidsarbetslösheten, den ökade kriminaliteten och otryggheten och en havererad migrationspolitik i stället för att komma med felaktiga påståenden om moderat politik.

Mats Green (M)

Riksdagsledamot Jönköpings län och före detta kommunstyrelseordförande i Jönköpings kommun

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy