Annons

Annons

Annons

Csaba Bene Perlenberg

ledare borgerlig

Csaba Bene Perlenberg
Perlenberg: Europa kan lita mer på Huskvarna än på Hultqvist

Text

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende borgerlig.

Peter Hultqvist vill gärna äta den säkerhetspolitiska kakan och behålla den.

Bild: TT, Pär Grännö

Annons

OPINION. Mullrandet och vapenskramlet som just nu kan höras från Europas nordöstra kanter är signerade Ryssland. Med vad som uppges vara 200 000 soldater (siffran går inte att verifiera utan kan vara en del av den ryska regimens så kallade psy-ops) är den rysk-belaruriska militära övningen Zapad en enorm säkerhetsutmaning för ett EU som fortfarande är mer inriktat på flyktingar från andra sidan Medelhavet, än hotet längs med dess egna gränser från främmande makt. Övningen utgår från det paranoida scenariot att Ryssland och Belarus skulle bli angripet från väst och är ett test över hur integreringen mellan de belarusiska militära styrkorna och den ryska militärmakten fortskrider.

Annons

För Polen är situationen akut: Militärövningen är, tillsammans med de cyniska flyktingströmmarna som Belarus medvetet riktat mot flera angränsande EU-stater, anledningen till att landet nu utlyst ett månads långt krisläge längs med gränsen till Belarus. Den polska presidenten Mateusz Morawiecki har motiverat krisläget med att Polen nu står inför en omfattande säkerhetspolitisk provokation från Moskva och Minsk.

Annons

Den polska oron för Rysslands aggressivitet är inte ny: Förra året enades USA och Polen om att ytterligare 1 000 amerikanska marinsoldater skulle stationeras i Polen, utöver de 4 000 som redan befinner sig i landet. Det är en krock-kudde som heter duga.

Givet Polens genuina, och berättigade, oro mot Vladimir Putins tsarliknande drömmar om att återupprätta Ryssland som en stark militärmakt är veckans nyhet från Huskvarna om att Saab Training Simulation tar hem en miljardorder från polska försvarsmakten för att leverera avancerade tränings- och utbildningssystem ett tidstecken (JP 8/9). Ordern förbättrar Polens försvarsförmåga i det att polska soldater får nya, moderna och digitala träningsförmågor. Det gör också att Polen kommer kunna öva ihop med andra länder med samma system, däribland USA.

I Sverige är det alltså näringslivet som stärker ett europeiskt grannlands försvarsförmåga och ökar säkerheten för Polen och kontinenten.

Andra besked kommer tyvärr från den svenska regeringen som styvnackat fortsätter att säga nej till både ett svenskt Nato-medlemskap och till en föreslagen europeisk insatsstyrka som EU:s utrikesrepresentant Josep Borrell förordar. Samtidigt vill Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist fortsätta att äta kakan och behålla den. I en intervju med SR Ekot i början av månaden menade Hultqvist att Europas säkerhet är avhängigt den transatlantiska länken med USA (2/9). "Den här länken måste hålla för den är väldigt viktig för balansen i vår del av världen", deklarerade Hultqvist. Men den amerikanska-europeiska relation bygger inte bara på egenintresse och ekonomiska realiteter utan är i allra högsta grad beroende av historiska band som hedras och personliga relationer. Donald Trumps ointresse av starka band skakade Europa som fick en brutal, men också nyttig, påminnelse om att den amerikanska säkerhetspolitiska solidariteten med Europa varken är formaliserad eller garanterad.

Annons

Den enda garanterade säkerheten är de avtal som ingås mellan likasinnade länder. Då måste Sverige bli del av en fredlig försvarsallians som via solidariska åtaganden garanterar hjälp vid behov. Allt annat är ett säkerhetsproblem. Men medan Sverige inte vill bidra till Nato-landet Polens säkerhet genom att bli medlem i försvarsalliansen, får Europa fortsätta att luta sig mot den svenska försvarsindustrin i bland annat Huskvarna.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan