Annons

Annons

ledare borgerlig

Isak Rutqvist: Från vitamininjektion via dopning till valfläsk

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende borgerlig.

Magdalena Anderssons Henrik Montgomery/TT.

Bild: TT

Annons

OPINION. Finansministern Magdalena Anderssons (S) överordnade syfte verkar vara att söka stöd i riksdagen för sin budget, inte att säkra stabilitet och tillväxt. Beståndsdelarna i finansministerns vitamininjektion börjar nu utkristalliseras. Det som än så länge kan sägas är att det är uppenbart att Andersson försöker plocka samman en budget som ska ge något åt alla för att den ska gå igenom i riksdagen.

Politik som tilltalar Vänsterpartiet matchas med politik som lockar Centerpartiet. Först trygghetspension och höjt bostadsbidrag och därefter satsningar på besöksnäringen och bredbandsutbyggnad.

Ett annat talande exempel är regeringens skattesänkningar. Dels innehöll förslaget sänkt skatt särskilt riktat mot låg- och medelinkomsttagare, vilket tilltalar Centerpartiet. Dels innehöll förslaget sänkt skatt på sjukersättningen och en skattesänkning för avgiften till a-kassan, vilket i sin tur tilltalar Vänsterpartiet. Detta är inte heller någonting som finansministern försöker sopa under matten. ”Det är bra ekonomisk politik. Sen är det ingen nackdel att konstruktionen av förvärvsavdraget uppskattas av Centerpartiet”, erkände Andersson (DN 1/9).

Annons

Annons

Den här strategin är kostsam, särskilt när parterna befinner sig på motsatt politiskt spektrum. Men även om budgeten inte går i hamn så är det inte nödvändigtvis ett misslyckande för Socialdemokraterna. Det lär i så fall användas för att demonisera högern i valrörelsen. För 74 miljarder i ryggsäcken är inte en tung last att bära i en valrörelse, men det kan bli desto tyngre för svensk ekonomi. Om detta varnar Fredrik N G Andersson, docent i nationalekonomi och Lars Jonung, professor emeritus i nationalekonomi för i en debattartikel i Svenska Dagbladet (8/9).

Andersson och Jonung efterfrågar en stram stabiliseringspolitik och reformer som höjer tillväxten under tid, inte krispolitik med ökade statliga utgifter när ekonomin redan är på uppgång.

Vitamininjektionen som Magdalena Andersson talar om riskerar att bli skadlig doping. I stället hade en politik med förändringar som stärker svensk konkurrenskraft på sikt varit att föredra. För Sverige har strukturella problem inom en rad olika områden som inte lär gå att lösa med att blåsa på med mer pengar i systemet. Utanförskapet och arbetslösheten är något som bäst löses med tillväxtfrämjande åtgärder.

Till exempel behöver arbetsmarknaden förändras efter hur samhället ser ut i dag. Där det blir enklare för den som har en låg utbildningsnivå att ta sig in på arbetsmarknaden. Därtill kan inte företag växa och skapa arbetstillfällen om det inte finns elektricitet. Allt detta går att lösa utan 72 miljarder, men förutsätter en politisk vilja att reformera regelverken.

Annons

Annons

Men trots en stark ekonomisk återhämtning väljer nu Socialdemokraterna att gasa i en nedförsbacke när andra politiska svar behövs. Det behöver nödvändigtvis inte vara fel, men då måste pengarna också läggas på rätt saker.

Isak Rutqvist

Praktikant vid Svenska Nyhetsbyrån

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy