Annons

Annons

Annons

Annons

Csaba Bene Perlenberg

ledare borgerligValet 2022

Csaba Bene Perlenberg
Perlenberg: Kan ABBA, kan väl Alliansen i Jönköping?

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende borgerlig.

KD:s och Andreas Sturessons inbjudan till sina forna allianskamrater förtjänar mer betänketid än det nej som C och L levererat.

Bild: Elin Elderud, Pär Grännö

Annons

OPINION. Medan Moderaterna i Jönköping fortfarande slickar såren efter den offentliga härdsmältan kring partiets frånvaro av duglig oppositionspolitik i badhusfrågan, har Kristdemokraterna i staden siktet på valet 2022. Och nu spänner partiet bågen.

I ett föredömligt tydligt besked till kommuninvånarna och väljarkåren meddelade KD på debattplats i Jönköpings-Posten under måndagen att partiet gärna ser att de forna allianskamraterna, den fantastiska fyran bestående av Moderaterna, Kristdemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna, återsamlas.

Portalparagrafen signerad oppositionsrådet Andreas Sturesson (KD) lyder: ”Kristdemokraternas bedömning är att Alliansen är det politiska styre som har bäst förutsättningar att leda Jönköpings kommun nästa mandatperiod. Vi hoppas att denna uppfattning delas av fler partier.”

Annons

Annons

Elegant slungades frågan vidare till främst C och L som ingår i den blocköverskridande Koalitionen: Hur ska de ha det, egentligen? Vill de fortsätta samköra med Socialdemokraterna?

Underförstått är Kristdemokraternas varudeklaration och önskan om Alliansens återfödelse även en utmaning: Kan borgerliga väljare lita på att en röst på Centerpartiet eller Liberalerna är på ett parti som först och främst vill ha ett borgerligt styre i Jönköping?

Kristdemokraterna förtjänar en betydligt större chans och betänketid än den totala rådiss som KD möts av.

Tyvärr kom svaren redan under måndagen. Både Centern och Liberalerna avvisar Kristdemokraternas utsträckta hand. Att frågan inte underställs respektive lokala partistyrelser eller till och med kommande årsmöten, där medlemmarna skulle ha chansen att säga sitt, är beklagligt. Det kan tyda på att både C och L redan bestämt sig internt för att avsäga sig Allians-spåret om det skulle bli aktuellt.

Beskeden från de två liberala partierna är bara att beklaga eftersom inbjudningen från Kristdemokraterna förtjänar en betydligt större chans och betänketid än den totala rådiss som KD möts av.

Det borgerliga sveket från C och L gör inte Kristdemokraternas utspel mindre intressant. Flera saker är värda att notera:

Att KD, till skillnad från sitt moderparti i rikspolitiken, tydligt tar avstånd från samarbete med Sverigedemokraterna.

Annons

Att Kristdemokraterna tar på sig ledartröjan – men att, stick i stäv med vad KD säger sig vilja göra, inte gå fram i ett gemensamt utspel med Moderaterna, det andra borgerliga oppositionspartiet i Jönköping.

Annons

KD:s utspel är uppfriskande befriat från krass negativitet. Ytterst sätter partiet frågan om alliansens bärkraftighet i väljarnas händer. Varje val är en ny möjlighet, och det går inte att bygga morgondagens politik med blicken mot det förra valresultatet. Enda sättet för väljarna att svara på frågan om Alliansen har bärkraftighet i Jönköping är ju att gå ihop och tydligt deklarera hur ett Alliansstyrt Jönköping skulle se ut. Den möjligheten borde inte C och L förvägra väljarkåren.

Att Alliansen är död och begraven på riksplan hindrar inte kloka borgerliga lokalpolitiker över hela landet att inse styrkan i borgerlig enighet. Det betyder inte att Centern och Liberalerna gjort fel när de ingått i ett blocköverskridande samarbete i Jönköping, men var sak har sin tid. Kraften i ett gemensamt borgerligt alternativ är inte att underskatta – och får heller inte försakas.

Om svenska musikundret ABBA kunde återförenas efter 40 år kan väl Alliansen i Jönköping återförenas efter fyra år?

Till toppen av sidan