Annons

Annons

ledare borgerlig

Mathias Bred: Smutsig valkampanj skadar kyrkan

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende borgerlig.

LO bedriver av någon anledning också kampanj för Socialdemokraterna i kyrkovalet, skriver Mathias Bred.

Bild: TT

Annons

OPINION. Att partipolitiken skadar Svenska kyrkan har sällan varit så tydligt som under spurten i kyrkovalet. För att mobilisera väljare använder den största nomineringsgruppen Socialdemokraterna en negativ kampanj där de försöker skrämma väljare. Det är förstås dåligt för det demokratiska samtalet, men demoniseringen av meningsmotståndare leder också till att själva kyrkans anseende skadas.

Ett påfallande övertramp var när Aftonbladets politiske chefredaktör Anders Lindberg på sin ledarsida angrep den oberoende nomineringsgruppen POSK, Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan (10/9). Lindberg betecknade POSK som högerkonservativa, liknade dem vid Trump och Orban och menade att man var ute efter att avskaffa demokratin. Men POSK består bland annat av kyrkfolk som inte vill blanda kyrkans liv med partipolitiken. På deras vallistor runt om i landet återfinns många av Svenska kyrkans vaktmästare, kyrkomusiker, förskolelärare, bullbakare, flyktingmottagare, kyrkvärdar, jourhavande stödpersoner med mera. Bland kandidaterna finns partipolitiker från alla partier från Vänstern till Moderaterna.

Annons

Annons

LO bedriver av någon anledning också kampanj för Socialdemokraterna i kyrkovalet. Bara Kommunal ska ha ringt fler än tiotusen telefonsamtal. I LO:s kampanjmaterial uppmanas väljarna att rösta för att barn och unga ska kunna delta i fritidsaktiviteter, oavsett bakgrund. Det är vilseledande. Den som läser materialet riskerar få intrycket att Svenska kyrkan stoppar vissa barn från att delta på grund av deras bakgrund.

I en debattartikel i Expressen (13/9) varnar Stefan Löfven, Margot Wallström, Peter Hultqvist, Jesper Eneroth och Wanja Lundby-Wedin för att kyrkan ska bli en plattform för ”högerextrema krafter”. Sverigedemokraterna och det osynliga pyttepartiet Alternativ för Sverige nämns vid namn och beskrivs som gående ”i spetsen” för ännu fler. Vilka dessa högerextrema krafter är lämnas åt läsaren att spekulera kring.

Den som får sin information om Svenska kyrkan genom Socialdemokraternas retorik kommer tro att kyrkan är en slags femte kolonn i samhället. Vissa känner kanske motivation att gå och rösta, men många känner nog snarare en motivation att gå ur. För vilken vettig människa vill vara del av en plattform som kan vara på väg att avskaffa demokratin? Den vilseledande och svartmålande retoriken skadar Svenska kyrkan som redan har problem med medlemstalen. Hur många fler smutskastningskampanjer från Socialdemokraterna, Aftonbladet och LO klarar Svenska kyrkan? Låt 2021 vara sista gången som politiska partier ställer upp i kyrkovalet.

Annons

Annons

Mathias Bred

Politisk redaktör Svenska Nyhetsbyrån

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy