Annons

Annons

Annons

Annons

Csaba Bene Perlenberg

ledare borgerligJönköpings län

Csaba Bene Perlenberg
Perlenberg: Cementera inte krisen

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende borgerlig.

De miljöpartistiska språkrören Märta Stenevi och Per Bolund måste hitta en lösning på cementkrisen.

Bild: TT, Pär Grännö

Annons

OPINION. Världens första fossilfria välfärdsland. Så ser målet ut för den rödgröna regeringen. Hittills är resultatet magert: Klimatpolitiska rådet har sågat regeringens kris- och återhämtningspolitik under 2020 då insatserna har "obetydliga effekter på möjligheterna att nå klimatmålen". Samtidigt har regeringens gröna falang nästintill jublat över att Cementa på Gotland, som haft planer på att starta upp världens första klimatneutrala kalkbrytning, har råkat ut för nedstängningshot efter en havererad ansökning om fortsatt brytning. Att regeringen klivit in med en tillfällig, tidsbegränsad förlängning i elfte timmen visar på de målkonflikter som finns i regeringens klimatpolitik. Bland annat är cement som bekant en viktig del av vindkraftverks fundament – ett energiproducerande slag som Miljöpartiet gärna omhuldar.

Annons

Annons

Osäkerheten över framtiden för Cementa går inte att vifta bort som cementvurmande: Materialet är omistligt för Sveriges väl och ve. I Jönköpings län menar nästan varannat av de 192 företag som svarat på Svenskt näringslivs enkät att de kommer drabbas negativt av ett stopp för kalkbrytningen. Och oron är större i vårt län än i övriga riket: 47 procent kontra snittet på 41 procent.

Givet byggbranschens och infrastruktursfärens långa ledtider är den nuvarande 8 månaders-förlängningen för Cementa knappt konstgjord andning. Om regeringen inte vill gå in i en valrörelse med hundratusentals människor som påverkas av en analkande bygg- och anläggningskris är det hög tid att hitta kreativa lösningar på det cementerade läget.

Till toppen av sidan