Annons

Annons

Annons

ledare borgerligJönköping

"Liberalerna nobbar inte KD och går till val själva"

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende borgerlig.

Bild: AP

Annons

Genmäle på Csaba Bene Perlenbergs ledare ”Kan ABBA, kan väl Alliansen i Jönköping (JP 14/9).

GENMÄLE. Liberalerna i Jönköping nobbar inte Alliansen och KD som man får intryck av i Jönköpings-Posten. Vi går till val som ett självständigt parti. Vi är Liberalerna.

Csaba Bene Perlenberg skriver i ledaren 14/9 följande: "Varje val är en ny möjlighet, och det går inte att bygga morgondagens politik med blicken mot det förra valresultatet". 

Det är precis så det är! Vi trodde vi var överens om det? Ledaren säger dock något annat, som vi uppfattar det. Det talas om en utsträckt hand som vi har avvisat och som betecknas som ett stort svek.

Vår talesperson David Gerson uttalar sig på nyhetsplats i JP 13/9 utifrån den överenskommelse vårt parti har lokalt och utifrån beslut i kommunföreningens styrelse.

Annons

Det här är samma ställning vi haft i alla tidigare val. Vi avser att verka i det sammanhang där vi kan få igenom mest liberal politik.

Annons

Väljarna ska rösta på det parti de tycker för den bästa politiken. Partier ska inte låsa sig i konstellationer innan valet. Vi i Liberalerna går till val som ett självständigt parti. Vårt fokus är att så många som möjligt ska rösta på oss i Liberalerna.

Vi är i uppstarten av att bygga vårt valmanifest inför valet 2022. Efter valet ser vi hur mandaten ser ut och vilka andra partier som ligger närmast oss sakpolitiskt. Vi har under åren visat att vi kan samarbeta bra med flera olika partier. Det som kommer avgöra är var någonstans vi kan få igenom den mest liberala politiken.

Till KD i Jönköping, vi nobbar inte någon utan går fram som Liberalerna i valet och är öppna för de samarbeten där vi får bäst möjlighet att få igenom vår politik.

Gällande det här med att ABBA återuppstått. Det är inte omöjligt att även Alliansen gör det i framtiden. ”I still have faith in you.”

Annica Lind Nordberg (L)

Ordförande Liberalerna i Jönköpings kommunförening

Övriga styrelsen

Svar Direkt:

Liberalerna i Jönköping hävdar att partiet inte nobbar Alliansen eller Kristdemokraterna – när det är precis vad L gör.

Kristdemokraterna i Jönköpings inbjudan till Liberalerna gällde ju uttryckligen huruvida L ville gå fram tillsammans med KD och övriga borgerliga partier inför valet under alliansbeteckningen. L i Jönköping meddelar att partiet ämnar gå fram ensamt. Att L hävdar att partiet inte avvisar och dissar KD är obegripligt, då det uppenbart är precis det som L gör.

Annons

Annons

Att Liberalerna i Jönköping därmed reserverar sig för att utifrån valresultatet eventuellt söka borgerligt samarbete genom allians-konstruktionen är en helt annan sak. Men inför valet, vilket är vad KD har föreslagit, nobbar L det förslag som KD presenterat: Att gå fram som fyra olika partier med en gemensam avsiktsförklaring och kanske till och med ett tydligt valmanifest som förklarar för väljarna hur ett alliansstyre skulle se ut.

På Twitter häromdagen hävdade Annica Lind Nordberg (L) att Jönköpings-Posten på nyhetsplats saknade täckning i nyhetsartikeln för att rapportera att Liberalerna nobbar KD. Ingen begäran om rättelse har inkommit till nyhetsredaktionen och det spåret har L nu släppt i sitt genmäle. Därmed är Jönköpings-Postens nyhetsrapportering korrekt – och ledarsidan, som är åtskild från nyhetsredaktionen, kan bara beklaga att L i Jönköping inte mäktar med att söka väljarnas förtroende för ett borgerligt styre.

Csaba Bene Perlenberg

Politisk redaktör Jönköpings-Posten

LÄS MER: Kan ABBA, kan väl Alliansen i Jönköping

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan