Annons

Annons

Csaba Bene Perlenberg

ledare borgerlig

Csaba Bene Perlenberg
Perlenberg: Dags för gårdsförsäljning

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende borgerlig.

Bild: Scanpix, Pär Grännö

Annons

OPINION. Ett mycket gott år för svenska vinodlare. Det rapporterade P4 Jönköping nyligen och exemplifierade med Vista Kulle vingård vid Vätterns strandkant som sedan 2019 sålt sitt hemodlade vin genom det statliga detaljhandelsmonopolet Systembolaget.

Att det numera finns ett 50-tal svenska vinodlare är en rikedom både för landsbygd och vinälskare. Svenska vingårdar är en alldeles särskild destination som lockar en relativt stark köpgrupp. Det skapar jobb och lockas till turistbesök som via transporter, mat och övernattningar förädlar landsbygden. Det handlar om livsnjutare vars nyfikenhet är en vitaminjektion för småskaliga vinproducenter.

Men tyvärr hindras svenska vinproducenter (samt mikrobryggerier och whiskydestillerier) fortsatt av den bisarra regeln att de själva inte får sälja sina egna produkter direkt till besökande kund på plats. I stället är svenska vinodlare relegerade till omständiga procedurer med en begränsad inhemsk marknad: Att bara kunna sälja till Systembolaget, förutom till restauranger, skapar givetvis ingen fungerande marknad. I ett land som inte vill förvägra företagare och entreprenörer att utveckla sina livsverk hade gårdsförsäljning sedan länge varit en självklarhet

Annons

Annons

Den nästintill maniska rädslan för att gårdsförsäljning skulle hota det svenska detaljhandelsmonopolet är direkt näringslivs- och landsbygdsfientligt. I takt med att fler vingårdar etableras och skördarna blir större för varje enskild vinodlare kommer förbudet mot gårdsförsäljningen bli än mer ohållbart än vad det redan är.

Det är dags att skörda de näringslivspolitiska frukterna av den svenska vinodlingen.

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy