Annons

Annons

Annons

Jönköpings län

Debatt
Försämra inte för studentboenden

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

, skriver flera SSU-företrädare.

Annons

Replik på "Så går det att bygga mycket billigare studentbostäder" (31/9).

DEBATT. Moderata studenter, MST, påstår att deras bostadspolitik skulle möjliggöra att färre skulle behöva tacka nej till sin drömutbildning på grund av att de inte får bostad. Men föga förvånande gäller detta enbart en liten privilegierad grupp. MST vill bland annat införa marknadshyror, vilket kommer göra att hyrorna höjs och att bara de med bäst ekonomiska förutsättningar kommer ha råd att bo i studentbostäder. Därutöver vill de sänka kraven på tillgänglighet i studentbostäder, tydligen har inte funktionsnedsatta samma rätt att studera.

De problem som MST presenterar med dagens bostadsmarknad för studenter är helt korrekta. Men de förslag som radas upp för att förbättra är helt kontraproduktiva. MST vill bland annat ta bort kravet på minst 16 kvm samt kravet på tillgång till direkt solljus i större studentlägenheter. Förslagen kommer leda till bostäder med sämre kvalitet och öka segregationen av bostadsbeståndet ytterligare. Lösningen på bostadsbristen kan inte vara att slopa kraven och att studenter med sämre ekonomiska förutsättningar ska bo trångt och mörkt.

Annons

Annons

I stället behövs ambitiösa reformer för att få till fler och billigare studentbostäder. Våra förslag är:

● Hyrestak för studentbostäder. Snitt för hyra på nyproduktion är cirka 6 000 kronor, vilket är 70 procent av en students inkomst. Vi vill att max 30 procent av inkomsten ska gå till hyra.

● Satsningar på kollektiva boenden. Det ska bli enklare att stå fler hyresgäster på ett och samma kontrakt. Inför så kallade partiella kontrakt.

● Fastighetsskatt. Dagens bostadsmarknad har en stelhet som gör att den inte utnyttjas optimalt. Många äldre bor i egentligen för stora bostäder än vad de behöver. Genom att införa en fastighetsskatt får dessa incitament att flytta till mindre bostäder och då möjliggörs att bostäderna används mer effektivt. Det MS vill genomföra är ett steg i fel riktning. Att införa marknadshyror när snitthyran på en nybyggd studentlägenhet uppgår till 70 procent av studentlånet är fel väg att gå. Att vi ens kopplar ihop orden hyra och bostad med begreppet marknad är ett bevis på att vårt samhälle är djupt skadat av liberalism och marknadisering.

SSU och S-studenter vill i stället satsa på att staten får ett utökat ansvar att bygga bort bostadsbristen. Att ha en bostad och tak över huvudet är en mänsklig rättighet och mänskliga rättigheter kan och ska aldrig lösas av marknaden. Därför ser vi också positivt på att införa ett statligt byggbolag för att ge staten ett tydligare ansvar för att lösa bostadskrisen.

Annons

Annons

Vi socialdemokrater tycker att studenter ska ha en värdig bostad för en rimlig hyra. Att skippa solljus och krav på ett rum större än en städskrubb är inte vägen dit. Alla studenter, oavsett ekonomisk bakgrund, funktionshinder eller ej, ska ha råd och möjlighet att kunna få ett tak över huvudet.

Eskil Carlström (S)

Distriktsordförande SSU Jönköpings län

Wilma Lagerqvist (S)

Studieledare SSU Jönköpings län

Johanna Haglund (S)

Kassör SSU Jönköpings län

Lotten Hammar (S)

Bostadspolitisk talesperson S-studenter

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan