Annons

Annons

ledare borgerlig

Joakim Broman: Ställ in fotbolls-VM i Qatar

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende borgerlig.

Qatar har underlåtit att utreda tusentals dödsfall bland gästarbetare det senaste decenniet, skriver Joakim Broman.

Bild: AP

Annons

OPINION. Fotbolls-VM i Qatar nästa vinter kryper närmare, arenabyggena går in i sina slutskeden. Till dess ska allt bli klart, till vilket pris som helst.

”Livet har blivit en krossad spegel”, säger Bhumisara till Amnesty International. ”Allt är i skärvor”. Hennes man, Yam Bahadur Rana, en nepalesisk gästarbetare på Qatars flygplats, dog i februari 2020 och är ett av exemplen som människorättsorganisationen tar upp i en ny rapport. Där konstateras att Qatar underlåtit att utreda tusentals dödsfall bland gästarbetare det senaste decenniet.

I vintras avslöjade brittiska tidningen The Guardian att uppemot 6 500 arbetare mist livet till följd av byggnationerna inför fotbolls-VM. Många av dem var unga, som Yam Bahadur Rana.

Sedan tidigare har korruptionsskandaler avslöjats både kring tilldelningen av VM i Qatar och VM i Ryssland 2018. 2015 arresterades ett dussintal FIFA-toppar och flera har dömts.

Annons

Det är till det här mästerskapet Sveriges herrlandslag försöker kvala in.

Annons

Häromveckan ställde Svenska fotbollsförbundet in den planerade januariturnén i Qatar. Kritiken blev för hård. Men få tycks beredda att tänka tanken fullt ut. Varför har fotbollsförbunden inte agerat? Varför är planen fortfarande att spela VM i Qatar nästa år? När ska fotbollen städas ur, om inte nu?

Det är för sent att flytta, har en del – däribland Sveriges förbundskapten Janne Andersson – menat. (Det var enligt många för sent också 2019, och enligt andra 2017.) Ett annat sätt att se på det är att det är för farligt att inte flytta. Om världens fotbollsförbund accepterar det som sker i Qatar kommer vad som helst att kunna passera i framtiden.

Det är praktiskt svårt och besvärligt, absolut. Men ett land som USA har arenor, infrastruktur och resurser att arrangera stora evenemang med kort varsel. Storbritannien likaså. Ursäkterna duger inte, har aldrig gjort det, och det är dags att agera innan vi ännu en gång cementerar fotbollens korruption. Ställ in i Qatar, flytta VM och städa ur fotbollen en gång för alla.

Joakim Broman

Chefredaktör Liberala Nyhetsbyrån

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy