Annons

Annons

Annons

Csaba Bene Perlenberg

ledare borgerligJönköpings län

Csaba Bene Perlenberg
Svenska för kristdemokrater

Text: 

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende borgerlig.

Foto: Nora Lorek/TT.

Bild: Pär Grännö

Annons

OPINION. Kristdemokraterna har surnat till. I en debattartikel i Expressen beklagar sig partiledaren Ebba Busch och partiets rättspolitiska talesperson Andreas Carlson (tillika riksdagsledamot från Mullsjö och Jönköpings läns valkrets) att KD benämnts som "blåbruna" av Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi eftersom KD numera vill kroka arm med Sverigedemokraterna.

Annons

"Svensk invandringsdebatt har förändrats väldigt mycket sedan 2015", inleds bruntvättar-texten som bekvämt nog ignorerar det faktum att Ebba Busch så sent som inför valet 2018 helt avvisade ett samarbete med SD under de närmsta 20 åren med orden: "Jag ser inte att den utvecklingen kommer ske så som läget är i SD nu" (GP 31/8-18). Busch menade då att partiet och dess förra ungdomsförbund med sin invandringspolitik tillhörde "träskmarker" och att hon inte såg några som helst tendenser att SD skulle vara på väg att förändras – inte ens med en 20-årshorisont.

Annons

Numera låter det som bekant annorlunda. Märkbart är dock att de två kristdemokraterna i sin text överhuvudtaget inte skriver om sin nya samarbetspartner SD utan om regeringens migrationspolitik, och KD:s egna värderingar: "Det finns naturligtvis ingen som helst främlingsfientlighet i kristdemokratin. Vi har alltid varit och är fortfarande medvetna om de umbäranden som många flyktingar lever under. Vi tror på en gemenskap människor emellan som trotsar språkliga, kulturella och nationella gränser" (23/9).

Att KD skulle vara främlingsfientliga är givetvis nonsens. Just därför är det så märkligt att KD vill samarbeta med främlingsfientliga SD.

KD:s invändning mot termen blåbrun saknar såväl politisk som språklig grund. När Språkrådet i samarbete med Språktidningen presenterade sin nyordslista för 2014 slogs det fast att blåbrun är en: "färgbeteckning för politiska samarbeten mellan traditionella högerpartier och främlingsfientliga, högerextrema eller högerpopulistiska partier."

Miljöpartiet borde införa en ny språkutbildning för språklig orientering i samhällsdebatten: Svenska för kristdemokrater. Först på schemat: Nyordslistorna från Språkrådet.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan