Annons

Annons

Annons

Annons

Vaggeryd

Debatt
Femklöverns privatiseringsiver går emot all rim och reson

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Ju mindre egen kommunal verksamhet ju bättre, tycks vara Femklöverns melodi, skriver Kenth Williamson (S) och Annelie Borgström (S).

Annons

DEBATT. Med röstsiffrorna 21-20 drev de borgliga partierna och Miljöpartiet nyligen igenom förslaget att privata företag ska ha rätt att utmana den kommunala välfärden i Vaggeryds kommun. Trots att deras egna politiker i socialnämnden röstade emot förslaget om utmaningsrätten och trots att såväl skola- som socialförvaltning avstyrkt detta.

Annons

Beslutet skapar nu möjlighet för vinstdrivande privata företag att utmana kommunens äldreomsorg, gruppbostäder, ekonomikontor eller varför inte vår arbetsmarknadsenhet som borgerligheten lyfte titt som tätt när de var i opposition?

Man blir onekligen förvånad när man ser hur viktigt det har blivit för femklövern att privatisera kommunala verksamheter. Trots att man ser vilka problem det kan leda till. Har man tappat tilltron till sin egen förmåga eller till den egna personalen? Ja, det kan man verkligen undra.

Annons

Problem när det gäller undermåliga lokaler och arbetsmiljöproblem för elever och personal eller anställda som tvingas byta arbetsgivare när tillstånd för personlig assistans dras in. Trots detta ångar engagemanget på för att lägga ut fler välfärdsverksamheter som om ingenting hade hänt. Ju mindre egen kommunal verksamhet ju bättre, tycks vara Femklöverns melodi.

Detta trots att vi aldrig hört så många röster i den allmänna debatten som pekar på behovet av att det offentliga ska gå in med stöd eller ta över verksamheter, som exempelvis särskilda boenden, skolor och äldreboenden som inte fungerar eller missköts. Och samtidigt som vi vet att det finns stora behov i våra verksamheter, så låter man hellre medel gå till privata välfärdsföretag än till exempelvis omsorgsverksamhet i egen regi. Lokalt har vi sett hur illa det kan gå när man lägger ut fastighetsunderhåll och inte följer upp det ordentligt.

Vi har heller inte sett att invånarna efterfrågat privat restaurangverksamhet på Mejeriet som Femklövern drev. Tvärtom: Vaggeryds näringsliv protesterade precis som allmänheten och några ovationer från föräldrar eller förvaltning kom det inte heller när man godkände privat förskoleverksamhet.

Annons

Under många år har vi betalat skatt för att bygga upp vår gemensamma välfärd som skolor och äldreboenden. Vi har stora krav på kvalitet och tillgänglighet. För oss socialdemokrater är det självklart att våra skattebetalares pengar ska användas till det de är avsedda för och inte omvandlas till vinster i privata fickor.

Kenth Williamsson (S)

Gruppledare i Vaggeryd

Annelie Borgström (S)

Ledamot i Vaggeryds kommunstyrelse

Annons

Annons

Till toppen av sidan