Annons

Annons

Annons

Csaba Bene Perlenberg

ledare borgerlig

Csaba Bene Perlenberg
Varför gör SSU pensionsutspel?

Text: 

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende borgerlig.

Jimmie Åkesson kan glädjas åt att SSU nu öppnar socialdemokratins dörr mot SD på glänt.

Bild: TT, Pär Grännö

Annons

OPINION. Vadslagningen har på sina håll varit närmast dödsföraktande: Ungefär när kommer Socialdemokraterna att öppna för att använda sig av, söka stöd eller samarbeta med Sverigedemokraterna för att garantera sitt eget maktinnehav?

De som trott att det skulle dröja till nästa mandatperiod eller omkring valet 2026 riskerar gå lottlösa. För nu har socialdemokratins dammar börjat brista.

För den som trodde att det var en omöjlighet att S skulle öppna upp för SD har den senaste mandatperioden varit en uppvisning i att S är beredd att i praktiken sälja LO-borgen, pantsätta Sveavägen 68 och dagtinga med i stort sett varje punkt i partiprogrammet för att behålla regeringsmakten.

Medan Ulf Kristerssons SD-öppnande gjorde socialdemokratin förargade, var det Vänsterpartiets misstroendeförklaring som krävde SD:s stöd och som avsatte regeringen som tvingade S i Jimmie Åkessons armar: Om både M och Vänstern är beredda att utnyttja eller använda sig av SD som politisk maktbas blir det omöjligt för socialdemokratin att avstå samma förbjudna, ruttna frukter.

Annons

Annons

Under fredagen krävde partiets ungdomsförbund SSU i en debattartikel på Expressen Debatt att moderpartiet ska börja agera friare i sin roll och lägga fram "skarpa socialdemokratiska förslag för att pröva majoritetsförhållanden i riksdagen". Detta ska göras genom att ta stöd av Sverigedemokraterna. Specifikt handlar det om tre frågor: En skärpning av arbetskraftsinvandringen, stopp för privatiseringen av Arbetsförmedlingen och det mycket ungdomliga förslaget att höja pensionerna. Det är främst pensionsfrågan som skulle testa SD:s utspel om att prioritera de svenska pensionärerna.

Det handlar knappast om en förnumstighet från ungdomsförbundet - det går inte att se utspelet som något annat än en testballong för att socialdemokratin ska omorientera sitt motstånd mot Sverigedemokraterna. Att det sker i samband med partiledarbytet från Stefan Löfven till Magdalena Andersson är knappast ett sammanträffande. Inte heller tillhör det vanligheten att ett ungdomsförbund vurmar för pensionsfrågorna.

SSU är knappast först med att försöka göra kanonmat av pensionärers ekonomiska trygghet. Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi har sedan länge sökt sin politiska tillflykt till en allt viktigare väljargrupp både sett till demografin men även till socialdemokratins grånande väljarkår. Enligt VALU 2018 var Socialdemokraterna det enskilt mest framgångsrika partiet bland väljargruppen 65 plus; med 33 procent av de äldre var partiet dubbelt så stort som Moderaterna med sina 15 procents stöd i nämnda åldersgrupp.

Annons

Annons

Pensionsfrågans betydelse för arbetarrörelsen har också framhållits av socialdemokratins vänsterideolog Daniel Suhonen, som förra året föreslog en folkomröstning om pensionerna i en Aftonbladet-ledare (21/2-20). Då kallade Suhonen det för en räddningsaktion för socialdemokratin och locka tillbaka de LO-medlemmar som övergivit S till förmån för SD: "SD tvingas välja sida mellan högerblocket och arbetarväljarna. S-företrädare har något att säga. Nu finns en höger-vänsterfråga som kommer stå på agendan i varje debatt och avgöra valet 2022 likt en Brexit, där Sverige kommer välja att lämna 90-talets sparpolitik bakom sig."

SSU:s Jimmie-moment visar att det snarare handlar om att rädda regeringsmakten. Socialdemokratins principer om att stå emot främlingsfientliga krafter är numera pensionerade, om SSU får bestämma.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan