Annons

Annons

Annons

Csaba Bene Perlenberg

ledare borgerlig

Csaba Bene Perlenberg
Överge inte Taiwan

Text

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende borgerlig.

Sverige och EU måste redan nu öka sitt engagemang för Taiwans fri- och säkerhet.

Bild: AP, Pär Grännö

Annons

Taiwan förbereder sig för krig med Kina. Det barska budskapet gav Taiwans utrikesminister Joseph Wu i en intervju med det australiska nyhetsprogrammet China Tonight häromkvällen. Därför efterfrågade Wu starkare samarbete mellan länderna gällande informationsdelning, samtidigt som han välkomnade det nya ubåtsbaserade försvarssamarbetet AUKUS mellan Australien, USA och Storbritannien.

Annons

Annons

Hotet från Kina är reellt och ständigt ökande: På sin nationaldag skickade kommunistdiktaturen 38 strids- och bombflygplan, först 25 flygplan sedan ytterligare 13, för att flyga nära och mot Taiwan. Budskapet var tydligt: Luftherraväldet markeras.

Diktaturens aggressioner mot ön som lever under krigshotet från Kina har blivit allt fler under de senaste åren. Framöver kan händelseutvecklingen gå snabbt, även om de flesta bedömare inte tror att Kina kommer agera militärt förrän tidigast efter vinter-OS i februari 2022.

Presidenten Xi Jinping har dock signalerat att det är en del av hans historiska arv att erövra Taiwan – i dag är Xi 68 år. I takt med att Xi:s tid som ledare rinner ut (det är inte helt osannolikt att han har mindre tid kvar vid rodret än de åtta år vid rodret han har bakom sig) blir ett anfall mer troligt.

Även flera ekonomiska och inrikespolitiska faktorer kan göra att Xi får än större anledning eller ursäkt att genomföra försök till ett militärt angrepp och invasionsförsök av Taiwan:

• Kina pressas allt hårdare av problem med sin elförsörjning som påverkar den avgörande tillverkningsindustrin

• En internationell klimatomställning som riskerar göra att Kina förlorar konkurrensfördelar

• En förebådande demografisk dipp

• Eventuella interna motsättningar inom delar av kommunistapparaten som till skillnad från Xi inte ser vinster med att söka konflikt med väst

Annons

Att kasta sig in i militära överfallsangrepp har varit en välbeprövad metod för exempelvis Rysslands Vladimir Putin, i försök att manipulera nationalistisk enighet bland befolkningen även om den prövas på andra vis.

Sverige och EU måste redan nu öka sitt engagemang för Taiwans fri- och säkerhet. Kina får inte blidkas. Nolltorans måste råda mot diktaturens hot och aggressivitet.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan