Annons

Annons

Annons

Csaba Bene Perlenberg

ledare borgerligJönköpings län

Csaba Bene Perlenberg
Skål för lokala riksdagsmotioner

Text: 

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende borgerlig.

Bild: TT, Pär Grännö

Annons

I veckan tog det slut: Den öppna, allmänna motionstiden för parlamentets ledamöter. Pandemieffekten är uppenbar: Årets riksmöte ser 4150 nya motioner, enligt en preliminär sammanställning. Det är att jämföra med 2020 års 3 645 motioner. Riksdagsledamöterna har uppenbarligen haft mer tid att fundera på och författa förslag.

Även parlamentarikerna från Jönköpings läns valkrets har lämnat in förslag till ny lagstiftning. Bland de 11 riksdagsledamöterna (partiledarna Annie Lööf och Jimmie Åkesson ej medräknade) finns det förslag om allt från förbättrat skydd av Vättern, ny avveckling av minkfarmar och integrationsåtgärder.

Tanken med valkretsindelningarna är att riksdagsledamöterna ska representera sina hemlän och regioner. Lagstiftning idkas förvisso nationellt, men det betyder inte att lokala och regionala frågor inte har sin plats även i den nationella politiken. Tyvärr skiljer det sig markant mellan olika riksdagsledamöters värnande om de lokala frågorna.

Annons

Annons

Socialdemokraternas tre riksdagsledamöter från länet, Carina Ödebrink, Diana Laitinen Carlsson och Johanna Haraldsson slår ett slag för Jönköpings Universitys önskan att skapa "en ny och modern tandläkarutbildning" i Jönköping. I en annan motion föreslår de tre S-politikerna också att högskolan ska tas med i planeringen för framtidens högre utbildning så att lärosätet kan bli ett riktigt universitet. Även betydelsen av infrastruktur omnämns i en maffig motion om vikten att stärka kommunikationerna i Jönköpings län. I en enskild motion kräver de tre socialdemokraterna även att det fattas ett principbeslut om nya stambanor.

Acko Ankarberg Johansson (KD) vill skydda Vättern.

Bild: TT

Kristdemokraterna Acko Ankarberg Johansson och Andreas Carlson har skrivit fem gemensamma motioner. Tillsammans har de lagt fokus på att Jönköpings län ska ges ett starkare företagsklimat, en mer levande landsbygd, ett stärkt civilsamhälle och att Vättern ska värnas. Precis som Magnus Ek (C), Emma Hult (MP) och Betty Malmberg (M) vars motioner om sjön som JP Ledare uppmärksammade tidigare i veckan, vill Ankarberg Johansson och Carlson att sjöns status som dricksvattentäkt säkras genom att göra Vättern till riksintresse. Men de två kristdemokraterna är ensamma om att framhärda Kustbevakningens ansvar för utsläpp i bland annat Vättern.

Annons

Angelica Lundberg (SD) vill att det ska gå lättare och snabbare att resa mellan Jönköping och Göteborg.

Bild: Robert Eriksson

Annons

Angelica Lundberg, riksdagsledamot för Sverigedemokraterna, vill i en motion se förbättrade tågförbindelser mellan Jönköping och Göteborg: "Trots det saknas det järnvägsförbindelse längs med riksväg 40 mellan Jönköping och Göteborg, via Ulricehamn och Borås. Det gör att den som vill resa mellan Jönköping och Göteborg behöver åka en omväg via Falköping, som många gånger också innebär tågbyte." Lundberg vill att nämnda sträckning ska prioriteras för framtida utbyggnad. Givet att Jönköping allt för ofta enögt blickar mot Stockholm är det en välkommen påminnelse att det även finns stora vinster för Jönköping att blicka mot Västkusten, givet det stora forsknings- och handelsnavet som Göteborg med omnejd är.

Lundberg vill även se en förändring så att historiska föremål och dokument ska kunna stanna kvar på den plats de har anknytning till, med grund i fallet med Jönköpings privilegiebrev som nu tvångsförflyttats till Riksarkivet.

Mats Green (M) vill se gårdsförsäljning av lokalproducerad vin och öl bli verklighet. Foto: Fredrik Wennerlund

Frågan om gårdsförsäljning hålls vid liv av moderaterna Helena Bouveng och Mats Green, som vill se en ny utredning utefter EU-kommissionens tillbakavisande av påståendet att det skulle påverka det statliga detaljhandelsmonopolet om lokal försäljning av vin- och ölprodukter där de produceras skulle tillåtas. En heltigenom vettig motion som många borde kunna skåla för. För att inte tala om de riksdagsledamöter som inte glömmer bort sitt hemlän när den politiska gärningen är stationerad i Stockholm. För trovärdigheten av tanken med representativitet är det viktigt att riksdagsledamöterna inte bara representerar sina väljare, utan också de valkretsar som gett dem sitt förtroende.

LÄS MER: Vätterns växande politiska betydelse

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan